COM AFRONTAR AL PÈRDUA DE VIRGINITAT


Hi ha els qui pensem que la virginitat està sobrevalorada. En ocasions com un ideal romàntic i super-transcendent que ens arriba des de determinats productes audiovisuals estandarditzats, conservadors i destinats a un públic eminentment adolescent. En altres ocasions, es transcendeix la pura ideologia del producte cultural per arribar a la tipificació de la pèrdua de la virginitat com un dolorós tràngol que requereix unes cures i precaucions extrems. Deixant de costat ideologies i morals vàries, és cert que es tracta d'un pas important per totes les implicacions que comporta, sobretot si es fa a una edat primerenca. Les adolescents necessiten comptar amb totes les eines necessàries per poder estar segurs que van a realitzar el coit per primera vegada de manera responsable i placentera.

Després de la primera vegada hauran moltes altres i segurament millors. El record d'aquella primera temptativa quedarà difuminada per les successives si tens una bona experiència. Per contra, si les coses no marxen com haurien de ser , la teva primera vegada pot convertir-se en un fantasma que planeja sobre les teves successives relacions i que fins i tot repercuteixi en elles negativament. Així, per practicar el sexe de manera responsable i no pagar les conseqüències més tard, el primer que has de saber és en quin consisteix això de perdre la virginitat. D'una banda, els dos components de la parella han d'estar cent per cent segurs del que fan i còmodes amb la situació. D'altra banda, és molt important utilitzar protecció per evitar les Malalties de Transmissió Sexuals i els embarassos no desitjats. Aquests dos preceptes marquen les regles del joc. Si algun d'ells falla, millor no participar.

Perdre la virginitat pot ser un pas positiu cap a la maduresa sexual i emocional si s'està preparat per a això. Però has de tenir en compte que és una decisió totalment personal i que et concerneix només a tu. Si les raons que et mouen no són les correctes (això és, pressió de la parella, presses, imitar als amics, estats d'embriaguesa…), les conseqüències emocionals, com hem apuntat abans, poden ser importants: estats de confusió, decepció, extrema vulnerabilitat, penediment… Tot això per no haver triat a la persona adequada, per no haver esperat una mica més o per haver violat determinades normes morals o religioses sense estar massa segurs.

Comentaris