L´AVORTAMENT

L'avortament, encara que sembli increïble en els temps que corren, torna a ser notícia. I encara que és cert que a Espanya estem a l'espera d'una reforma que encara sense conèixer-se s'espera que redueixi considerablement els drets de la dona, que tant temps hem trigat a conquistar i que a més podria portar-nos a tenir lleis més restrictives que les que regnaven en la dècada dels 80, les notícies sobre el tema apunten a casos concrets en la resta del món, en països en els quals l'avortament està penat amb la presó i prohibit en gairebé tots els casos. Parlem en aquesta ocasió de la dona de 22 anys que a El Salvador clama per una excepció per avortar, per risc per a la seva pròpia vida i que ha donat la volta al món.

Al país centreamericà l'avortament està prohibit sota qualsevol circumstància. Així què Beatriz embarassada des de fa 20 setmanes amb una malaltia que afecta als seus ronyons, lupus eritematos discoide i amb el fetus amb anacefàlia, que farà que probablement neixi mort, clama a les autoritats que se li permeti avortar per evitar posar en risc la seva vida per un bebè que en el millor dels casos morirà als pocs dies d'haver nascut. El cas ha estat portat a la Comissió de Drets Humans de la ONU que ha intervingut exigint que es despenalitzi el cas de la dona.
 

A Europa, la notícia ha calat, i probablement el govern actual d'Espanya que pretén eliminar els terminis i fer una reforma en la qual una dona per avortar es converteixi en una criminal hagi de preguntar-se més d'una cosa. Sobretot quan l'ONU considera que el model actual espanyol de terminis, majoritari als països demòcrates del primer món, és el més adequat tant per a la mare com per garantir els drets del no nascut. La llei de terminis és el més coherent. Tant que Irlanda, país molt conservador en el tema, acaba d'aprovar com a pretextos d'avortament el risc per a la vida del bebè i per a la vida de la mare.

Sens dubte la polèmica està servida, però no sembla molt coherent que mentre als països en els quals es pena l'avortament es discuteix, Espanya, que ja tenia superada aquest conflicte d'un pas enrere sense si més no preguntar als seus ciutadans. Perquè recordem que les que més hem de dir en això som les dones.

Comentaris