PARLEM DE DIETES

Com a conseqüència de la pressió estètica i del culte al cos, les dietes estan molt presents en el nostre dia a dia. Apareixen freqüentment anunciades a la televisió i les revistes, surten a les converses i la gent en parla. Moltes dietes es presenten com a miraculoses, especialment les destinades a perdre pes ràpidament i sense patiment (cosa que és impossible). Quins interessos creieu que hi ha darrere de promocionar aquestes dietes i aquests models de cos?

Cal dir que hi ha opcions i maneres saludables de fer dieta. Per això, abans de seguir o començar una dieta ens hem de preguntar per què volem fer-la. És perquè no ens agradem? Ens fa vergonya exposar el cos? O és perquè creiem que no agradem a altres persones? És important que no ens comparem amb els cossos d’altres persones, ja que quan fem això tenim tendència a fixar-nos tot just en els aspectes del nostre cos que no ens agraden.

És molt important sentir-nos a gust amb el nostre cos i recordar que ningú té dret a fer-nos sentir malament per com és el nostre aspecte físic. Si quan estem amb amics ens critiquen pel nostre cos, potser hem de pensar si realment són amics. De debò volem una amistat on se’ns valori pel cos? Els amics de debò no et jutgen per com és el teu cos, ni et pressionen per fer dieta, ni et fan sentir malament per com és el teu cos. Els amics de debò t’accepten tal com ets i volen que estiguis bé, feliç i saludable.

Si realment volem seguir una dieta, hi ha dos requisits imprescindibles: poder menjar de tot (cap aliment està prohibit) i no passar gana. Qualsevol dieta que no compleixi aquestes dues condicions acostuma a incomplir-se i això ens genera sentiments d’angoixa i autoculpa. És en aquest moment quan pensem que és culpa nostra no tenir un “cos perfecte”. Cal que treballem per no tenir aquest sentiment de culpa. Quan mengem de tot i no passem gana, podem controlar millor les quantitats, i per tant podem seguir una dieta que ens permeti aconseguir millor els nostres objectius. I això ens fa sentir bé!

Comentaris