TABAC DE CARGOLAR

Malgrat la tendència a la disminució en la prevalença del tabaquisme en la població de Catalunya, el consum de tabac de cargolar s’ha multiplicat per vuit al llarg dels últims anys, passant d’un 3,3% l’any 2006 al 26,7% l’any 2015.


Segons Salut, a Catalunya fumen aquest tipus de tabac unes 420.000 persones, la qual cosa representa el 6,7% de la població, i el 25,7% de la població, segons les últimes dades de l'Enquesta de Salut de Catalunya, és fumadora de qualsevol tipus de tabac.


Així doncs, sota el lema 'Fumar? Jo no m’hi embolico', la unitat didàctica que ha dissenyat el govern està destinada, principalment, a l’alumnat de primer cicle d’ESO que participa en el programa 'Classe sense Fum'. L’objectiu de la guia és millorar la informació sobre el tabac de cargolar, i corregir les creences errònies que els adolescents tenen en relació amb aquest tipus de tabac i conscienciar-los dels riscos associats.

En època de crisi econòmica, l’extensió de l’ús de cigarrets fets a mà entre els fumadors s’ha vist afavorida pel baix preu d’aquests productes de tabac en comparació amb els cigarrets convencionals, sobretot.

“Classe sense Fum” va constatar que els adolescents pensen que fumar tabac de cargolar és més modern, que dóna més llibertat perquè poden escollir la quantitat de tabac que hi posen i també és comuna la creença de que el tabac de cargolar és un producte més “natural” i menys perjudicial per a la salut que les cigarretes manufacturades.


Per prevenir el tabaquisme en població jove, el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat llança #nonsmokingchallenge. Una campanya de conscienciació amb l´objectiu, entre d´altres, fomentar una imatge positiva allunyada del consum de tabac, promoure actituds de vida saludables i afavorir l´abandonament del consum entre els més joves.


Conté materials desenvolupats per la campanya institucional i es poden descarregar continguts (spots, falques i cartells) segons les  necessitats de comunicació / promoció d´una forma totalment gratuïta, anomenant la font. 

Comentaris