PROBLEMES PER DORMIR?

La majoria dels adolescents no dormeu prou. Si creus que podries tenir un dèficit de son, s´ha de controlar. Cada afecció relacionada amb el son es tracta d'una forma diferent, però hi ha ocasions en que canvis en l'estil de vida poden ajudar a resoldre-les.

Les hores acumulades que els adolescents es passen sense dormir prou poden generar un dèficit de son. Els adolescents amb dèficit de son no aconsegueixen concentrar-se, estudiar ni treballar de forma eficaç.
Les investigacions indiquen que els adolescents necessiten dormir aproximadament 9 hores cada nit. Els estudis també indiquen que molts adolescents tenen problemes per agafar el son de forma temprana. Això no es deu a que no es vulguin adormir, sinó al fet que els seus cervells funcionen amb horaris més tardans i encara no estan preparats per anar a dormir.

Durant l'adolescència, el ritme circadià del cos (una mena de rellotge biològic intern) es reajusta i indica a l'adolescent que s'adormi més tard a la nit i que es desperti més tard al matí. Aquest canvi en el ritme circadià sembla obeir al fet que els adolescents fabriquen l'hormona cerebral melatonina més tard que els adults i els nens.
De vegades, aquest retard en el cicle de son i vigília afecta el funcionament quotidià de la persona, el que es diu "síndrome de fase de la son endarrerida" o "síndrome del noctàmbul". Si un adolescent amb dèficit de son s'emporta el mòbil al llit per connectar-se fins a les tantes de la nit, la seva exposició a la llum també pot alterar el seu ritme circadià, resultant-li encara més difícil agafar el son.
La manca de son durant l'adolescència es pot deure a alguna de les següents afeccions: insomni (puntual o crònic), trastorn del moviment periòdic de les extremitats, síndrome de les cames inquietes, apnea obstructiva del son, reflux gastroesofàgic, narcolèpsia i somnambulisme.

Intenteu fer canvis en el seu estil de vida (com apagar el mòbil, el smartphone, l'ordinador abans de certa hora, reduir el consum de cafeïna i evitar els videojocs o les pel·lícules violentes a la nit), per afavorir uns bons hàbits de son.
 

Comentaris