MITES SOBRE L´AMOR ROMÀNTIC

Els estudis realitzats sobre el tema mostren que la població jove i adolescent repeteix rols sexistes, amb frases escoltades fins al 75% de les llars en els quals s'insisteix que "la gelosia és mostra d'amor" o que "els nois poden sortir amb moltes noies però les noies no poden sortir amb molts nois ".

Des del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat assenyalen que "lamentablement es manté la transmissió intergeneracional de missatges sexistes". A això se suma un mal ús de les noves tecnologies en una joventut ja nativa digital, que pot agreujar situacions de violència de gènere: més del 28% de les noies han patit control abusiu a través del mòbil i fins al 5% han estat objecte de les anomenades "proves d'amor" -com intercanviar fotos de caràcter sexual-, amb el consegüent risc de patir sexting (que les imatges siguin usades després per a la xantatge).

L'objectiu d'aquests nous materials són conceptualitzar la violència de gènere, reconèixer-la i tractar el seu origen, causes i factors que la mantenen en el temps. També trencar amb mites com el del fil vermell, el del príncep blau o el de la mitja taronja, que ajuden a construir una idea d'amor romàntic que "si no s'aprèn a desenvolupar en clau de relació sana, poden ser el marc d'afectes tòxics ". 


Podem trobar mites com aquests:

    El poder de l'amor: es refereix a mites com ara "la meva parella canviarà gràcies al meu amor", "els pols oposats s'atrauen", "l'amor i el maltractament són compatibles", "l'amor veritable ho perdona / aguanta tot".
    L'amor veritable predestinat: comprèn mites com "he de buscar el meu mitja taronja", "hi ha un únic amor veritable", "l'amor veritable dura tota la vida", "en l'amor veritable la passió és eterna".
    El lliurament total: es refereix a mites com "l'amor és el fonamental de l'existència", "sóc capaç de donar la felicitat al / l'altre / a", "quan t'enamores perds la individualitat i deixes de ser tu mateix / a "," en l'amor s'ha de renunciar a la intimitat ".
    Amor com possessió i exclusivitat: inclou mites com "la gelosia i el control són una mostra d'amor".

 

Comentaris