13 ANYS: MASSA AVIAT PER TINDRE RELACIONS?

Té un xaval o una noia de 13 anys la suficient maduresa com per mantenir relacions amb un adult per la seva pròpia decisió?
El Codi Penal espanyol creu que sí, i estableix l'edat de consentiment sexual en aquesta xifra. Això significa que mentre que no es pot treballar fins als 16 anys, o per votar i treure's el carnet fa falta tenir la majoria d'edat, per mantenir sexe consentit amb adults bastaria haver complert els tretze, una de les edats més permissives d'Europa. Només la supera l'estat del Vaticà, on l'edat mínima de consentiment se situa als 12 anys.
Seguint la llei podem entendre que el consentiment prestat pel menor o la menor de 13 anys no resulta vàlid a efectes legals. És a dir, que independentment de si hi ha hagut violència o abusos en l'acte, es presumirà que ha existit un delicte. S'assimilarà la relació al sexe sense consentiment, que, sigui el que sigui l'edat de la “víctima”, es considera abús sexual.
Diuen que l'edat mitjana que els adolescents espanyols tenen la seva primera relació sexual completa és cada vegada més primerenca. Sense que existeixi una xifra oficial exacta i rotunda, l'edat se situa entorn els 16 anys, generalment una mica abans en el cas de les noies. Però, malgrat que avencem dia a dia cada vegada més, la xifra segueix quedant lluny dels 13 anys.
Psicòlegs, sexòlegs i associacions en defensa de la infància tenen clar que excepte excepcions, a aquestes edats s'és massa manipulable per un major i que, psicològicament, no s'està preparat per entendre el que suposa el sexe. I tu què en penses?

Comentaris