TRANSTORNS DE L´ALIMENTACIÓ

Qui més qui menys, en algun moment ha estat descontent/a amb el seu cos, sobretot quan arriba l'estiu, i ha fet una dieta per reduir pes. Altres vegades, l'horari de l'escola, institut o universitat, l'ansietat dels exàmens o algun disgust ens han fet menjar de forma poc controlada.
Si això s'esdevé només de tant en tant i és fàcil de controlar, pot ser considerada, en moments puntuals, una reacció humana normal.


Però, si l'afany d'aprimar-se es converteix en una idea fixa, i mai no n'hi ha prou, i si a més de no menjar, de tant en tant es menja molt i després es provoca el vòmit, podem pensar que aquests comportaments s'estan convertint en una malaltia (anorèxia i/o bulímia).
Aquests dos comportaments es poden manifestar cada un per separat o bé junts, de forma alternativa. Les dues malalties són difícils de ser detectades per les persones que les estan patint.

L'anorèxia i la bulímia, trastorns del comportament alimentari, estan íntimament relacionats amb el creixement, sobretot amb la imatge que un té del propi cos i com se sent com a persona. Hi estan implicats diferents factors i circumstàncies psicològiques, socials i culturals. Aquestes malalties, un cop instaurades, fan perdre el control sobre el cos, el pensament i la conducta.

Hi ha algunes conductes i situacions que ens poden ajudar a detectar un problema d'anorèxia i/o bulímia:
Tristesa i aïllament de la família i els amics
Reducció important dels aliments o deixar de fer algun àpat.
Menjar tot/a sol/a.
Por exagerada a augmentar de pes i/o pèrdua de pes sense cap explicació
Exercici físic desmesurat
Pèrdua de la menstruació
Augment de la sensació del fred i restrenyiment
Concentració en l'estudi i més exigència amb un/a mateix/a
Consum de laxants, diurètics, provocació del vòmit....

Si creus que no tens ningú al teu voltant a qui poder confiar aquestes vivències i sentiments tan personals, pensa que hi ha professionals experts que et poden escoltar, entendre i ajudar

Comentaris