BEGUDES ENERGÈTIQUES, AMB COMPTE!!

Les diuen begudes energètiques, però seria més correcte denominar-les excitants, i són consumides habitualment per gairebé el 70% dels adolescents entre 10 i 18 anys (dels quals el 12% consumeix més de 7 litres al mes), i gairebé el 20% dels nens entre 3 i 10. Cap a ells es dirigeixen les agressives campanyes de publicitat que poblen l'imaginari col·lectiu de suposats efectes beneficiosos sobre el rendiment i la capacitat de concentració, a pesar que des d'anys l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària no permet que els fabricants d'aquestes begudes les atribueixin tals propietats. Divulgadors i experts porten temps advertint dels nombrosos efectes perjudicials que la seva alta concentració de sucre i cafeïna poden tenir sobre la salut dels menors, principals consumidors d'aquests productes. 

A curt termini, la cafeïna té uns efectes estimulants comprovats, i és un recurs freqüent d'estudiants en època d'exàmens, conductors, personal del torn de nit o esportistes. Puntualment, “una beguda energètica amb cafeïna sí que millora el rendiment esportiu, ja que augmenta la resistència enfront de l'exercici per disminuir la sensació de cansament”. Però el seu ús prolongat, i especialment en els menors, resulta perjudicial. 
I quanta cafeïna tenen aquestes begudes? Un cafè normal té entre 50 i 60 mil·ligrams, un de càpsula entre 60 i 90 i un cafè americà de Starbucks entre 150 i 200. Per comparació,una llauna d´una beguda energètica de mig litre equival a tres tasses de cafè exprés i a 15 sobres de sucre. 

Comentaris