POSA´T EN FORMA

La pràctica d’esport entre els joves de manera regular contribueix a un bon estat de salut general, facilita el fet de sentir-se bé i el fet de gaudir de més vitalitat, ja que, entre altres, fer esport estimula la segregació d’endorfines, les substàncies del benestar. 
Durant l’adolescència, l’activitat física ajuda a la prevenció de malalties degeneratives, la millora de la composició corporal, la regulació del pes corporal, el manteniment del sistema nerviós i limfàtic, entre d’altres. També afavoreix l’augment de la densitat i la consistència òssia, la prevenció de malalties derivades de la manca de mineralització i l’augment de la longitud dels ossos i del desenvolupament muscular.

Psicològicament, l’esport augmenta l’autoestima i l’autonomia, disminueix els nivells d’ansietat, regula la son, proporciona responsabilitat, ajuda a canalitzar l’agressivitat, a més d’una sèrie de beneficis de tipus social que influiran directament en l’augment del benestar emocional. El fet que sigui una activitat que habitualment es practica en grup, facilita el treball d’habilitats com la integració social, la coordinació i la col·laboració amb els altres, el respecte a les normes, el respecte a la diversitat o la gestió de conflictes, a més de proporcionar-nos una xarxa social de suport. 
De fet, pot ser una bona manera d’evitar problemes amb les drogues o altres situacions de risc que augmenten en aquesta etapa de la vida del nen o nena. L’exercici físic i l’esport són un dels principals recursos dels quals disposem els educadors i educadores per a la prevenció de les conductes de risc, com ara el consum de drogues. La pràctica esportiva regular ajuda l’adolescent a gestionar el seu temps d’oci, fent-ho des d’una opció saludable. Factors com l’autonomia, l’autoestima i la responsabilitat fomentades per l’activitat física actuen com una mena de “protecció” davant les conductes anomenades de risc. A més, reprenent de nou els beneficis de caràcter més social, la xarxa social de suport que ens proporciona la pràctica esportiva cobreix la necessitat evolutiva de l’adolescent de formar part d’un grup d’iguals. 

Posa´t en Forma 
 

Comentaris