COPA MENSTRUAL

Menstruar no és cap tabú. És un procés natural que fan els cossos amb úter i hauria de ser normal disposar d’espais gratuïts i de confiança on canviar de tampó o compresa i on rentar la copa menstrual. És per això que el Grup de Treball de Feminismes del Consell de la Joventut de Barcelona (CJB) ha impulsat una campanya de senyalística per indicar els espais on poder disposar de compreses o netejar la copa menstrual. 
Així, a partir d’avui, l’Espai Jove la Fontana -equipament gestionat pel CJB- s’hi suma i ja pots demanar compreses en cas de necessitat i, a més, et convidem a rentar la copa menstrual si et cal.

Et donem més info en relació a la copa menstrual:

1. Puc fer esport mentre porto la copa posada?
Sí, pots fer esport amb la copa menstrual i no hauria de moure’s ni sortir si està ben col•locada, ja que fa el buit a les parets vaginals i això impedeix que es mogui.

2. Puc nedar i ficar-me a la piscina mentre utilitzo la copa menstrual?
Sí, igual que ho pots fer si utilitzes tampons: la sang no surt a l’exterior amb la qual cosa no hi ha perill que taquis.

3. Puc mantenir relacions sexuals amb la copa menstrual posada?
No. La copa bloqueja el canal vaginal i tu o la teva parella podríeu  prendre mal. És important recalcar que la copa no és un mètode anticonceptiu ni ens protegeix de les malalties de transmissió sexual. La copa és un producte d’higiene íntima per la menstruació.

4. Com puc canviar-me-la en un bany públic?
Generalment als banys públics els vàters estan separats dels lavabos. Per això et recomanem que portis sempre tovalloletes humides. L’únic que has de fer és buidar el contingut de la copa dins el vàter i després netejar-la amb paper i una tovalloleta humida que només l’hagis de llençar.

5. Fa mal posar-te la copa menstrual o dur-la posada?
Si és de la teva talla i està ben col•locada, no hauries de sentir res. A l’hora de posar-te-la és important que la dobleguis tal com t’indicaran a les instruccions i que estiguis relaxada. No és difícil i de seguida trobaràs la forma adequada de fer-ho. Sobretot cal que sempre comprovis que ha fet el buit.

6. Com sé si ha fet el buit?
Quan la tinguis posada, rodeja el baix de la copa amb el dit per comprovar que no ha quedat doblegada enlloc. També pots provar de tibar lleugerament el pal de baix per comprovar que la copa no baixa. Si baixa molt ràpid és que no ha quedat ben col•locada i que no ha fet el buit. Quan ha fet el buit es nota de seguida, ja ho veuràs!

7. Quin tipus de copa m’hauria de comprar i quina talla?
Quan no has tingut fills i tens un flux de menstruació considerat normal, sempre et recomanaran que utilitzis la talla S, la més petita. Per altra banda veuràs que hi ha diferents tipus de copa: més dures, més toves, amb aplicador, plegables... Si mai n’has dut i et fa cosa posar-te-la et recomanem les que van amb aplicador, com les de la marca Enna. Si fas molt esport et recomanem les més rígides (Lily Cup), ja que és més difícil que es moguin. Les plegables només les recomanem si ja hi tens molta pràctica, ja que és més fàcil que es moguin un cop posades.

8. És compatible amb tots els mètodes anticonceptius?
Sí, la copa menstrual és compatible si prens pastilles anticonceptives, pegats o fins i tot amb el DIU. En el cas del DIU sí que és convenient vigilar a l’hora de treure la copa per no extreure sense voler el dispositiu. Sobre el preservatiu, és perfectament compatible ja que no l’utilitzes alhora amb la copa.

 

Comentaris