VIOLÈNCIA ENTRE ELS MÉS JOVES


Quan pensem en la violència en abstracte, sovint, allò que ens ve al cap en un primer moment és una agressió física, perquè la seva manifestació sol ser evident. La violència psicològica és més fàcil que ens passi desapercebuda, tot i que pot ser tant o més destructiva que la física, especialment quan es produeix de manera continuada en el temps. Les conseqüències poden ser greus. A més, la violència es pot exercir de formes diferents.

L’escola o l’institut no es troben al marge de la societat i malauradament la violència de vegades també s’hi obre camí. En els darrers anys ha crescut la preocupació per la violència entre iguals, sobretot en l’entorn escolar, el que anomenem assetjament escolar o bullying. Save the Children el descriu així: "una forma de violència entre iguals que es caracteritza per ser intencionada i recurrent, i per deixar la víctima indefensa davant d’un atacant que té més poder físic, psicològic o social". Les raons per aquest maltractament són objecte d’estudi pels analistes i encara no estan clares.
L’insult, directe o indirecte, és l’agressió més freqüent en l’assetjament. A més, l’assetjat pot ser víctima de rumors, robatori de pertinences, amenaces, cops, exclusió social...tot això es sol produir quan no hi ha cap adult present, i pot continuar a la sortida de l’escola, al carrer. A més, l’ús d’internet i del mòbil, que d’una banda ens han donat més oportunitats de relació i de comunicació, ha comportat també l’aparició del ciberbullying, que amplifica els efectes de la violència: fent que la intimidació ja no trobi limitacions en l’horari escolar, ni en els espais físics; facilitant l’anonimat de qui agredeix; augmentant de forma descontrolada l’audiència, i perllongant l’agressió, ja que un insult, burla o humiliació — que pot incloure suport en imatge, vídeo...— pot restar “penjat” indefinidament a les xarxes.

La por al rebuig social fa que molts nois i noies no facin el pas de denunciar aquestes agressions, la qual cosa agreuja la situació, fent més difícil identificar-la. Si veus una situació de maltractament a l’escola, o a les xarxes socials que comparteixes amb els teus companys i companyes, no facis com si res no passés. Actua! Explica la situació als teus pares, mestres, amics, tutor... només així es podran posar en marxa els mecanismes per aturar-la. I, per suposat, si n’ets tu la víctima, si et trobes en una situació en què altres et fan sentir molt malament, i anar a l’escola o a l’institut s’ha convertit en un malson... no deixis passar el temps i talla-ho d’arrel. Tens recursos al teu abast, no estàs sol o sola! En cas de bullying truca al 116 111


Comentaris