23 de maig 2018


ALIMENTACIÓ SALUDABLE



Tradicionalment, hem associat la "dieta saludable" amb "règims avorrits i monòtons", amb un munt de restriccions que fan els àpats molt poc interessants. Cal desmitificar aquesta associació i oferir propostes de receptes adequades i saboroses per a la prevenció i tractament de les malalties cardiovasculars.
A continuació us faciliten un seguit de recomanacions dietètiques, per tal de millorar la qualitat global de la dieta que feu.
És convenient:
  • Incrementeu el consum de fruites i hortalisses fresques i doneu prioritat a les fruites com a postres habituals dels àpats.
  • Augmenteu el consum de llegums i de fruites seques (avellanes, ametlles, nous, pinyons) en les programacions de menús.
  • Utilitzeu preferentment oli d'oliva, tant per amanir com per cuinar.
  • Prioritzeu el consum de peix blanc i blau, enfront de les carns.
  • Potencieu la incorporació freqüent de plats únics en les programacions de menús (arròs a la cassola, macarrons a la bolonyesa, etcètera).
  • Reduïu el consum de greixos d'origen animal en general (lactis sencers, formatges grassos, gelats i postres lactis, carns grasses i embotits, vísceres, etcètera).
  • Reduïu el consum de menjars precuinats, pastisseria, brioixeria, aperitius, dolços, llaminadures o begudes ensucrades, tot reservant-los per a situacions i dies especials.
  • Utilitzeu tècniques culinàries ben variades, coccions al forn, al vapor, guisats, estofats, brasa o planxes.
  • Potencieu el gust dels plats amb herbes aromàtiques i espècies en lloc d'incrementar l'addició de sal.

Aquestes recomanacions i suggeriments són, en definitiva, aspectes fonamentals de la dieta mediterrània, a la qual se li atribueix un important paper protector de les malalties cardiovasculars.