LA DIETA MEDITERRÀNEA
La dieta mediterrània consisteix en un estil de vida basat en una dieta equilibrada i variada en la qual predominen els aliments obtinguts dels cultius tradicionals d'aquesta zona geogràfica banyada pel mediterrani: el blat, l'olivera i la vinya.
Els aliments que constitueixen la base d'aquesta alimentació són:
El pa i la pasta, com a principal font d'hidrats de carboni.
L'oli d'oliva com a principal font de greix.
El vi en quantitats moderades durant els menjars.
Les hortalisses, les fruites, la fruita seca i els llegums aporten a aquesta dieta gran quantitat de fibra i antioxidants.
El peix, les aus de corral, els productes làctics i els ous com a principal font de proteïnes i un menor consum de carns i grasses animals.
Aquests aliments i el seu tractament culinari dóna lloc a un estil de vida que es complementa amb uns hàbits (per desgràcia cada vegada menys freqüents) als quals convida el clima, com són els passejos al sol, les tertúlies o la migdiada.
El seu descobriment com a dieta saludable es va realitzar a partir d'estudis nutricionals a Grècia on es va detectar una incidència de arteriosclerosis, malalties cardiovasculars i malalties degeneratives inferior a la mitjana. I una major esperança de vida.
Es va observar que els països mediterranis, tenien una dieta amb unes determinades característiques que eren comunes a tots ells.
Aquestes poblacions mengen una quantitat relativament alta de peix i carns blanques, cereals i lleguminoses, fruites i verdures; una quantitat relativament baixa de carns vermelles; i, en forma moderada, consumeixen vi amb els menjars.
El greix usat en els menjars és majoritàriament oli d'oliva. Això condueix a una alimentació saludable que es caracteritza per ser:
Baixa en greixos saturats (carns vermelles)
Alta en greixos monoinsaturats (oli d'oliva)
Balancejada en àcids grassos poliinsaturats (omega-6 i omega-3)
Baixa en proteïna animal
Rica en antioxidants (fruites, fruita seca, verdures i llegums)
Rica en fibres (fruites, verdures, llegums i cereals)
Aquest tipus de dieta coincidia amb la baixa freqüència de malalties coronàries i un nivell més baix de colesterol en sang en els habitants d'aquests països en relació als d'altres països.
La dieta mediterrània consisteix en un estil de vida basat en una dieta equilibrada i variada en la qual predominen els aliments obtinguts dels cultius tradicionals d'aquesta zona geogràfica banyada pel mediterrani: el blat, l'olivera i la vinya.
Els aliments que constitueixen la base d'aquesta alimentació són:
El pa i la pasta, com a principal font d'hidrats de carboni.
L'oli d'oliva com a principal font de greix.
El vi en quantitats moderades durant els menjars.
Les hortalisses, les fruites, la fruita seca i els llegums aporten a aquesta dieta gran quantitat de fibra i antioxidants.
El peix, les aus de corral, els productes làctics i els ous com a principal font de proteïnes i un menor consum de carns i grasses animals.
Aquests aliments i el seu tractament culinari dóna lloc a un estil de vida que es complementa amb uns hàbits (per desgràcia cada vegada menys freqüents) als quals convida el clima, com són els passejos al sol, les tertúlies o la migdiada.
El seu descobriment com a dieta saludable es va realitzar a partir d'estudis nutricionals a Grècia on es va detectar una incidència de arteriosclerosis, malalties cardiovasculars i malalties degeneratives inferior a la mitjana. I una major esperança de vida.
Es va observar que els països mediterranis, tenien una dieta amb unes determinades característiques que eren comunes a tots ells.
Aquestes poblacions mengen una quantitat relativament alta de peix i carns blanques, cereals i lleguminoses, fruites i verdures; una quantitat relativament baixa de carns vermelles; i, en forma moderada, consumeixen vi amb els menjars.
El greix usat en els menjars és majoritàriament oli d'oliva. Això condueix a una alimentació saludable que es caracteritza per ser:
Baixa en greixos saturats (carns vermelles)
Alta en greixos monoinsaturats (oli d'oliva)
Balancejada en àcids grassos poliinsaturats (omega-6 i omega-3)
Baixa en proteïna animal
Rica en antioxidants (fruites, fruita seca, verdures i llegums)
Rica en fibres (fruites, verdures, llegums i cereals)
Aquest tipus de dieta coincidia amb la baixa freqüència de malalties coronàries i un nivell més baix de colesterol en sang en els habitants d'aquests països en relació als d'altres països.
Comentaris