LA DIETA MEDITERRÀNEA
La
dieta mediterrània és un model d'alimentació que ha estat reconegut per
la comunitat científica internacional com un patró alimentari dels més
saludables i equilibrats del món. Basat en la trilogia del blat, la
vinya i l'olivera, ofereix una varietat de productes molt important que
permet combinar el plaer de la taula amb l'equilibri nutricional i
cultural.
Nombrosos estudis de països diferents han posat de manifest el
paper de la dieta mediterrània en la prevenció de malalties com els
trastorns cardiovasculars, la diabetis o els diferents tipus de càncer,
entre d'altres. Fins i tot, el Comitè Intergovernamental per a la
Salvaguarda del Patrimoni Cultura Immaterial de la Humanitat, ha
declarat, el novembre del 2010, la dieta mediterrània Patrimoni
Immaterial de la Humanitat de la Unesco.
A més de la diversitat d'aliments, la dieta mediterrània té les característiques següents:
Per seguir una dieta mediterrània, s'han de tenir en compte els consells següents:
A més de la diversitat d'aliments, la dieta mediterrània té les característiques següents:
- Predomini d'aliments d'origen vegetal, en relació amb els d'origen animal, amb més peix que carns, i d'aquestes, les varietats més magres. Amb moderació, també inclou els ous, les llets fermentades i els formatges;
- Estacionalitat, amb preferència pels productes locals i de temporada;
- Utilització d'espècies i d'herbes aromàtiques (comí, orenga, pebre, llorer, farigola, romaní, canyella, menta, entre d'altres), i
- Una gran riquesa i varietat gastronòmica, suma de l'aportació d'un gran nombre de procediments i tradicions locals que enriqueixen la varietat del model mediterrani global.
Per seguir una dieta mediterrània, s'han de tenir en compte els consells següents:
- És convenient fer entre tres i cinc àpats al dia que es complementin entre ells;
- L'esmorzar és un àpat decisiu en l'equilibri alimentari, però cal que sigui complet, amb lactis, cereals (pa, galetes, cereals d'esmorzar…) i fruita fresca (sencera, trossejada, sucs…);
- El dinar i el sopar han de ser àpats complementaris i s'ha d'evitar la repetició d'aliments i preparacions;
- El consum de vi és opcional, únicament per als adults, pres amb moderació, durant els àpats i en el context d'una alimentació equilibrada;
- Potenciar el consum de fruites, verdures i hortalisses;
- Incloure amb més freqüència els llegums i la fruita seca;
- Prioritzar el consum de peix, i moderar el de carns, especialment les més grasses. L'ou és una bona alternativa a la carn o el peix;
- Tenir en compte que aliments com el pa, la pasta, l'arròs i les patates són bàsics;
- Valorar els avantatges de les varietats integrals;
- Escollir, sempre que sigui possible, l'oli d'oliva, tant per cuinar com per amanir, i
- Prioritzar l'aigua enfront d'altres begudes.
Comentaris