COM I QUAN ES COMENÇA A FUMAR?

El 60 % de catalans ha provat el tabac abans dels 15 anys. Aquesta xifra és
alarmant, ja que abans de convertir-se en un consumidor habitual, lʼadolescent ha de flirtejar durant dos anys amb les cigarretes. Com més jove se sigui en fer les primeres calades, més probabilitats de desenvolupar tolerància a la nicotina i més adolescents es convertiran en adults fumadors.


Son 4 fases les que comprenen el procés que va des de l´inici del consum al consum regular de tabac:


1ª Fase: Preparació
Ser fumador passiu a la infancia és un factor predictiu de ser un adult fumador, ja que el fet de veure fumar els adults més propers ha “normalitzat” el consum de tabac. És obvi que si sʼha vist el pare o la mare o algun germà gran fumant, és més difícil dʼacceptar que el tabac és una droga addictiva i lesiva. En aquest període, quan encara no sʼha fumat, però es comença a acariciar la idea, és el moment de desmitificar la imatge de la cigarreta.

2ª Fase: Provatura
Generalment lʼadolescent encén les primeres cigarretes acompanyat dʼamics.
Veure fumar els altres (pressió indirecta) influeix de la mateixa manera nois i noies.En canvi, la pressió directa, és a dir, que una altra persona tʼofereixi tabac, afecta més els nois.

3ª Fase: Experimentació
Hi ha un consum irregular, però associat a certes accions. A banda de la dependencia física, sʼestà instaurant un dependència psicològica (la persona sempre fuma abans dʼun examen o després dels àpats, per exemple) i social (quan està amb el grup dʼiguals encén cigarretes).

4ª Fase: Consum regular
O el que és el mateix, haver fumat al voltant de 100 cigarretes. A partir dʼaquest moment, hi ha necessitat física de nicotina, el jove precisa uns determinats nivells de nicotinèmia i fuma per mantenir-los i allunyar, així, la síndrome dʼabstinència.


Comentaris