MORT SOBTADA I ESPORT

Què és la mort sobtada? Molts cops el món de l’esport ens posa al corrent de que algun esportista ha patit una parada cardíaca de la qual no s’ha pogut recuperar. La mort sobtada és aquella que es produeix de forma natural, brusca i inesperadament dins de la 1ª hora d’inici dels símptomes.
A qui afecta? Amb gran freqüència es tracta de morts fulminants i afecten a persones que es consideren sanes, o no tenen símptomes. Acostuma a produir-se mentre desenvolupen la seva activitat habitual: en el treball, practicant esport…Es diu que aproximadament 1 o 2 de cada 200.000 esportistes moren per any i se sap que és 2-4 vegades més freqüent en homes que en dones.
Quines són les causes? Podem distingir dos grups d’afectats: els menors de 35 anys (en el qual es troben els adolescents) i els majors de 35 anys. En el primer grup les causes acostumen a ser malformacions al cor des del moment del naixement. Per contra, en els majors de 35 anys la causa principal són les lesions en les artèries del cor, que molts cops són conseqüència d’hàbits de vida no saludables.
Quins són els símptomes que apareixen? Què es nota? Els símptomes inicials que es produeixen són: palpitacions, marejos, dolor al pit, d’esvaniments, sensació de falta d’aire...
Veient l’afectació de diversos esportistes joves per la mort sobtada ens podríem plantejar...l’esport és dolent per la salut? Es pot prevenir aquest tipus de mort? Realitzar esport de manera constant és beneficiós per a la nostra salut ja que evita el sedentarisme i l’excés de pes (factors que intervenen en l’afectació de les artèries del cor). No obstant, és important fer-se les revisions de salut periòdicament i adequar l’esforç que farem a les capacitats del cos de cada persona. Per altra banda, tenir uns bons hàbits de vida com ara deixar de fumar i portar una dieta equilibrada també són un punt clau en la prevenció de la mort sobtada.

Comentaris