MENÀRQUIA

 

L'arribada de la primera menstruació és un dels fets claus de la pubertat. No obstant això, durant els següents mesos és habitual que els cicles menstruals no siguin regulars i que el sagnant variï dels uns als altres.

Això es deu a la immaduresa de l'eix hormonal que controla els cicles menstruals, sent possible que aquests siguin més curts de l'habitual o que fins i tot se salti algun mes sense que baixi la regla. Aquesta irregularitat sol ser present després del primer any després de la menarquia (la primera menstruació) o fins i tot durant dos anys.

No obstant això, quan aquesta irregularitat és molt cridanera, tant per excés com per defecte, ha de ser avaluada per a saber si està tot en ordre. En aquest sentit, heu de consultar amb el pediatre en cas que:
 Els cicles siguin molt curts (menys de 20 dies).
 Els cicles siguin molt llargs (més de 90 dies).
 Quan el sagnat sigui excessiu (quan s'utilitzin mes de 6 comprimides/tampons al dia o s'emplenin en menys d'una hora).
 Quan presentin dolor menstrual més cridaner del que considereu normal.
 Quan hi hagi irregularitats en els cicles i s'associï acne moderada-severa i borrissol facial o obesitat.

I per descomptat, quan una adolescent ja té la regla i de sobte deixa de tenir-la, una de les possibilitat que cal avaluar és la possibilitat d'un embaràs. Així que us animo a parlar amb les vostres filles de com es poden protegir d'un embaràs no desitjat (i ja de pas de les malalties de transmissió sexual).



Comentaris