VACUNA PAPIL.LOMA EN ADOLESCENTS
El calendari vacunal de Catalunya inclourà la vacunació contra el virus del papil·loma humà en nois d’11 a 12 anys a partir del pròxim curs (2022-2023)
S’estima que el 85-90% de les dones i dels homes sexualment actius adquiriran el VPH en algun moment de la seva vida.
Catalunya inclourà la vacunació contra el virus del papil·loma humà (VPH) en nois que cursin 6è de primària, d’11 a 12 anys, en el calendari de vacunacions del pròxim curs escolar 2022-23. El Departament de Salut, pioner en l’Estat espanyol, ha engegat aquesta mesura amb la voluntat de garantir la protecció enfront de la infecció del VPH tant en nois com en noies i, per tant, per garantir l’equitat entre ambdós sexes.
Per aquest motiu, Catalunya ha iniciat el procés de compra de vacunes contra el VPH (nonavalents) per incorporar la vacunació en nois. En total la compra per al curs vinent serà de 175.000 dosis, unes 70.000 per a nois, amb una inversió total d’uns 8,2 milions d’euros.
El VPH és una infecció de transmissió sexual (ITS) que s’estima que el 85-90% de les dones i dels homes sexualment actius adquiriran en algun moment de la seva vida. Fins ara, el calendari de vacunacions de Catalunya només recomanava la vacunació contra el VPH en noies als 11-12 anys i en persones amb condicions de risc. I, per això, el 19 d’abril es va presentar la proposta de vacunació també per als nois, un cop revisada l’evidència científica, al Consell Assessor de Vacunacions a Catalunya. Amb aquesta mesura es garanteix l’equitat independentment del sexe i la seva protecció davant la infecció pels genotips de VPH inclosos en les vacunes.
D’aquesta manera hi haurà una nova actualització del calendari de vacunacions, que modificarà la que ja es va fer el 22 de març d’enguany mitjançant l’Ordre SLT/46/2022.
Actualment, les vacunes administrades a Catalunya protegeixen contra 9 dels més de 100 tipus de VPH existents i representen el 90% de protecció contra el càncer de coll uterí i el 90% de les berrugues anogenitals.
Comentaris