ATENCIÓ A LES PERSONES TRANS


Dijous 31 de març va el Dia Internacional de la visibilitat transgènere, una efemèride per recordar la tasca de la Unitat Trànsit, que ofereix atenció integral a les persones trans*. Aquesta unitat, ubicada al CAP Numància, és pionera pel seu model que es desmarca de l’atenció tradicional que tracta la transsexualitat com a trastorn mental amb l´etiqueta disfòria de gènere. Des de la seva creació el 2012 ha atès gairebé 5.000 persones de tot Catalunya. De fet, l’augment progressiu de la demanda ha comportat el desplegament d’unitats a altres gerències territorials de l’ICS com Camp de Tarragona, Catalunya Central, Girona, Lleida i Metropolitana Nord.

Per al model de Trànsit, la identitat de gènere forma part de la diversitat humana amb un ampli ventall de possibilitats i la funció de l’equip es el respecte, l’escolta i l’acompanyament en el procés de transició, i l´atenció a les necessitats mèdiques, psicològiques i socials que requereixi. És la persona trans* qui decideix en tot moment el seu camí.

L’accés a la unitat Trànsit és directe. La pròpia persona o qualsevol del seu entorn afectiu, familiar o social pot contactar al correu electrònic transit.bcn.ics@gencat.cat enviant el codi d’identificació personal (CIP) de la targeta sanitària de la persona que necessita l’atenció.

L’equip de Trànsit també ha crescut fins a deu membres que corresponen a professionals de ginecologia (2), medicina de família (1), llevadores (2), psicologia (2), treball social (1) i dues administratives sanitàries. I és que cada setmana reben entre 15 i 20 noves visites i atenen persones d’entre 2 i més de 70 anys.

A banda de les persones trans que acudeixen, Trànsit atén un nombre important de persones del seu entorn afectiu i/o familiar. A més, realitzen intervencions de sensibilització i formació anual a unes 2.200 persones de diferents àmbits com la sanitat, l’educació, l’administració pública, la gestió i els serveis i a població en general. En aquest sentit, té un paper destacat en la recerca, la docència i la difusió de l’atenció a persones trans* per tal de donar resposta a les necessitats dels equips d’atenció primària i d’altres professionals de la salut.


 

Comentaris