DECÀLEG PER COMPRENDRE I PROMOURE LA SALUT MENTAL DE L´ADOLESCENT
Comprendre que el cervell està canviant: durant l'adolescència els circuits cerebrals es reestructuren. Es formen noves connexions i d'altres desapareixen.
Modelar família i entorn: els circuits cerebrals es modelen amb les experiències de vida, l'educació, l'estimulació i el recolzament ambiental rebuts.
Assumir el repte: aprofitar que és una època única, de múltiples canvis on es generarà l'oportunitat d'aprendre les habilitats necessàries per afrontar la vida adulta.
Promoure una vida sana: mantenir un bon estat nutricional,estil de vida saludable, practicar esport físic regular, i una bona qualitat i quantitat de son resulta fonamental per l'adequat desenvolupament normal dels processos cognitius i conductuals.
Gestionar les TIC: predicar amb l'exemple. No prohibir però sí limitar. Formar-los i ajudar-los a adquirir les competències socials adequades.
Comunicar amb qualitat: la comunicació canvia, tenir un estil basat en l'escolta activa, la disponibilitat, la flexibilitat, l'empatia i acceptació i, per últim, l'assertivitat i autoregulació seran claus en el desenvolupament socioemocional de l'adolescent.
Negociar: una gestió dels conflictes basada en la resolució positiva serà el més beneficiós per a la promoció de la salut mental i l'establiment d'unes relacions entre pares i fills més saludables.
Demanar ajut: l'aparició de símptomes amb intensitat i durada considerable, la disminució del rendiment, un canvi marcat en la conducta, seran indicadors de sol·licitar consulta a un especialista.
Acompanyar: en els encerts i en els errors. En la gestió de les dificultats i del trastorn quan apareix.
Fer xarxa: pares, mares, centres acadèmics i especialistes, comunicar-nos, caminar plegats en el diàleg per facilitar a l'adolescent amb problemes de salut mental - o sense - al trànsit a la vida adulta.
Comentaris