Parlem de tabac

 Tabaquisme en l'adolescència

Al voltant del 35-40% dels joves de 15 a 24 anys són fumadors, diaris o ocasionals. 

Cada dia més de 4.000 adolescents proven la seva primera cigarreta i 2.000 es converteixen en fumadors habituals. La majoria dels joves comencen a fumar abans dels 18 anys, i, a Espanya, la mitjana és al voltant dels 13 anys. Aquests nous fumadors són els que la indústria tabaquera anomena fumadors de reemplaçament, perquè substitueixen els que desapareixen, o bé perquè han mort o bé perquè n’han abandonat el consum.

La majoria de joves que fumen regularment són addictes a la nicotina i pateixen la mateixa addició que els fumadors adults. A la majoria, els agradaria deixar de fumar però continuen consumint tabac durant més temps del que desitjarien. 

En els adolescents, cal enfocar l’educació per a la salut i la motivació al canvi fent èmfasi en els motius estètics, saludables, ecològics, de solidaritat, llibertat i lideratge.



Deixar de fumar és possible i cada any milers de persones ho aconsegueixen.

Hi ha evidències que l’ajuda personalitzada, presencial i no presencial, d’un professional de la salut incrementa les probabilitats d’èxit en el procés de deixar de fumar. A Catalunya les persones que fumen poden trobar ajuda per deixar de fumar a: 

- Línea de telèfon d’ajuda 061 CatSalut Respon, que funciona 24 hores els 365 dies de l’any 

- Centres d’Atenció Primària: Programa Atenció Primària Sense Fum 

- Farmàcies: Programa de cessació tabàquica 

- Centres hospitalaris: durant l’ingrés (Xarxa Catalana d'Hospitals Sense Fum) 

En cas de necessitar una atenció més especialitzada: Centres de referència en deshabituació tabàquica


El tabac és una droga legal però també és una substància molt addictiva que té efectes estimulants sobre el sistema nerviós central de la persona fumadora i que comporta molts riscos per a la salut.

Una vida saludable és una vida sense tabac. Deixar de fumar és probablement el més important que una persona fumadora pot fer per millorar la seva salut, independentment de l’edat o dels seus antecedents com a fumadora. En deixar de fumar millorarà la seva salut i la dels que l’envolten.

Si esteu pensant a deixar de fumar, enhorabona! Heu pres una bona decisió tant per a vosaltres com per a les persones que us envolten. Els consells pràctics i recursos següents us poden ajudar a deixar de fumar.






Comentaris