LA COCAÏNA, QUÈ ÉS?

La cocaïna (també anomenada coca) és una droga il·legal molt addictiva que s'extreu de les fulles de l'arbust Erythroxylon coca, que creix principalment al Perú i a Bolívia. Pot tenir dues formes de presentació: una pols blanca, composta de clorhidrat de cocaïna, que normalment s'ensuma o s'injecta; o l'anomenat crack, que es fuma. És de les drogues que s'adultera més sovint: amb pols de talc, laxants, analgèsics per a les dents, etc. 

Si fas una ratlla et pots sentir eufòric, desinhibit, amb molta energia i ganes de xerrar; i pots notar que et baixa la gana, la fatiga i la son. Se't dilaten les pupil·les, el cor i la sang van més de pressa i tens més calor. Però si és una dosi gran pots tenir ansietat, agressivitat, al·lucinacions, tremolor i idees paranoides (com ara pensar que hi ha persones que et volen fer mal o perjudicar-te). El consum de coca també pot portar complicacions cardiovasculars greus, que a vegades acaben amb una hemorràgia cerebral o una aturada cardíaca.

A la llarga, consumir cocaïna et pot dur complicacions psiquiàtriques, com d'ansietat o psicosis; alteracions neurològiques; arítmies cardíaques; apatia sexual o impotència; problemes respiratoris, o perforació del septe nasal. Per una altra banda, la cocaïna és molt addictiva i, com passa amb més drogues, causa tolerància física, és a dir, n'has de prendre cada vegada més per experimentar els mateixos efectes.

Comentaris