ÀPATS NADALENCS
L'any ha passat molt ràpidament i ja hi tornem a ser, al voltant de les festes de Nadal i a l'inici d'un nou any. Aquestes festes tenen moltes connotacions de celebració en família i també de trobada amb amics i companys, i sovint cadascuna d'aquestes reunions es relaciona amb bons i abundants àpats: aperitius ben assortits, escudella i carn d'olla, canelons, capó de Nadal farcit, torrons i massapans, neules i tortells, etc. Si no vols passar te en aquests dies, llegeix el que diem a continuació...
Et suggerim...
Gaudir de les festes no ha estar vinculat a excessos ni a grans pressupostos; hi ha mols plats tradicionals que utilitzen productes locals, de temporada i que són una excel·lent opció, més econòmica i més sostenible.
I ja que s'apropa el començament de l'any nou i ,amb ell, els bons propòsits de canvi, recordem alguns dels consells que ens ajudaran a gaudir d'una millor salut:
L'any ha passat molt ràpidament i ja hi tornem a ser, al voltant de les festes de Nadal i a l'inici d'un nou any. Aquestes festes tenen moltes connotacions de celebració en família i també de trobada amb amics i companys, i sovint cadascuna d'aquestes reunions es relaciona amb bons i abundants àpats: aperitius ben assortits, escudella i carn d'olla, canelons, capó de Nadal farcit, torrons i massapans, neules i tortells, etc. Si no vols passar te en aquests dies, llegeix el que diem a continuació...
Et suggerim...
- Prioritzar les postres a base de fruita fresca, ja que, després d'un àpat contundent, s'agraeixen unes postres refrescants i lleugeres.
- Presentar els dolços en porcions ben menudes, per tal que els comensals en puguin degustar diferents tipus en petites quantitats.
- Procurar que els dolços no estiguin presents durant tota la sobretaula. Són una temptació massa gran i les sobretaules d'aquests dies s'allarguen fins tard.
- Evitar l'excés de begudes amb gas i sobretot de begudes alcohòliques. Acostumen a ser ben tolerades d'una a dues copes de vi o cava en els àpats, si s'hi està acostumat.
- Planificar una bona complementació dels diferents àpats al llarg del dia, és a dir, si la celebració es fa a l'hora de dinar, proposar esmorzars i sopars lleugers, i a l'inrevés.
- Recordar que poden ser molt reconfortants les infusions d'herbes digestives després dels àpats (camamilla, marialluïsa, poliol,...) en lloc d'infusions estimulants com el cafè o el te.
Gaudir de les festes no ha estar vinculat a excessos ni a grans pressupostos; hi ha mols plats tradicionals que utilitzen productes locals, de temporada i que són una excel·lent opció, més econòmica i més sostenible.
I ja que s'apropa el començament de l'any nou i ,amb ell, els bons propòsits de canvi, recordem alguns dels consells que ens ajudaran a gaudir d'una millor salut:
- Seguir una alimentació variada i equilibrada, rica en fruita i verdura.
- Esmorzar cada dia (és un dels àpats més importants).
- Evitar saltar-nos àpats.
- Portar un estil de vida actiu: pujar per les escales i moure'ns més.
- Caminar una estona a bon ritme cada dia (que puguem mantenir una conversa, però amb un cert esforç).
- Deixar de fumar.
- Dormir cada dia entre 7 i 9 hores.
- Participar en activitats socials.
- Practicar un hobby (afició), millor si és a l'aire lliure.
- Protegir-nos dels efectes del sol.
Comentaris