SATISFACCIÓ IMATGE CORPORAL

La imatge corporal és la representació mental que cada persona té sobre el seu propi aspecte físic. És com la persona es veu a si mateixa i com es percep quan es mira al mirall, és a dir, com la persona creu que és. La imatge corporal també té a veure amb els sentiments i emocions que experimenta la persona respecte a com percep el seu físic, com se sent amb i dintre del seu propi cos.

Dades alarmants de l’enquesta de Factors de Risc en Estudiants de Secundària (FRESC) de 2021, feta per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB). Gairebé el 60% d’adolescents de Barcelona assegura que està insatisfet amb el seu cos i la seva imatge corporal. Les dones són les que pateixen una major pressió estètica. En aquest cas, un 63% d’elles afirma que se sent disconforme amb si mateixa. En el cas dels nois, la xifra es redueix lleugerament, però segueix sent molt elevada, un 55%.

L’aspecte físic és la principal causa de discriminació en ambdós sexes. Així doncs, el 53% de les noies i el 39% dels nois s’han sentit discriminats en alguna ocasió. També destaca la pujada respecte al 2016 de la discriminació de gènere. Quatre de cada deu noies s’han sentit discriminades pel fet de ser dones mentre que en el cas dels nois aquesta situació es dona en un de cada deu.

Malgrat algunes xifres negatives, la població adolescent de la ciutat presenta una bona salut global. La majoria de l’alumnat considera que la seva salut és excel·lent o molt bona, especialment entre els nois i en els centres de barris afavorits. Igualment, destaca positivament que el 75% dels i de les adolescents afirma tenir unes relacions familiars i escolars bones o molt bones. En general, però, es posen de manifest desigualtats de gènere i socioeconòmiques.


 

 

Comentaris