VIH, LA SÍFILIS I L´HEPATITIS A


Els embarassos en adolescents menors de divuit anys són un fracàs de la societat en la qual vivim, ja que amb aquesta edat ni les noies ni els nois estan preparades per a afrontar el que significa ser pares, tant des del punt de vista de la seva maduresa ni per la independència econòmica que es necessita per a això. De fet, m'aventuraria a dir que aquesta afirmació tindria també validesa durant alguns anys més després d'aquesta edat. No obstant això, quan es pregunta a un adolescent que què creu que li pot passar si té relacions sexuals sense protecció, la gran majoria afirma que poden quedar-se embarassats i que, òbviament, no ho desitgen. No obstant això, són pocs els que dins d'aquests riscos inclouen les malalties de transmissió sexual, les quals poden aparèixer sense ser necessari el sexe amb penetració.

A pesar que els adolescents no desitgen tenir un embaràs durant aquesta etapa, només un 76% de joves reconeix que utilitza protecció en totes les seves relacions sexuals. És veritat que no totes aquestes relacions són coitals, però aquest 24% restant és un percentatge elevadíssim si tenim en compte al que t'exposes al no usar protecció.

Els motius pels quals els adolescents no utilitzen mètodes anticonceptius en totes les seves relacions són varis, com que «confien en l'altra persona» (37,9%), perquè creuen que «no corro cap risc» (29.1%), perquè «no disposo d'un preservatiu en aquest moment» (24.1%) o perquè «no em dona temps a col·locar-ho» (18.2%).

Per sort, la majoria dels adolescents utilitza algun mètode anticonceptiu si mantenen relacions sexuals amb penetració, encara que no hem d'oblidar que les infeccions de transmissió sexual poden aparèixer en relacions no coitals com el sexe oral o si no s'utilitzen mètodes barrera com el preservatiu. A més, les majors taxes d'infeccions de transmissió sexual es donen en gent jove, sobretot per la mena de relacions interpersonals que tenen, com assenyalàvem en l'apartat anterior.

Està clar que com a pares no crec que volguéssim que una de les seves filles (o fills) tinguin un embaràs no desitjat, però aquest no ha de ser l'únic objectiu de l'ús dels mètodes anticonceptius, ja que moltes de les malalties de transmissió sexual poden tenir greus conseqüències per a qui les sofreix.


 

Comentaris