CAL FER ESPORT?

Cada vegada hi ha més evidències mèdiques que avalen els beneficis de l'esport per a la salut dels adolescents. A més, està provat que els nens esportistes tenen major concentració i són més equilibrats emocionalment.

Els científics estan cada dia més convençuts dels avantatges de fer esport ja des de la infància. En particular, la Fundación Española del corazón destaca relació directa entre mantenir el pes ideal i prevenir l’obesitat, així com la diabetis tipus 2. A més, s’incrementa el nombre de glòbuls blancs a la sang, és menys probable desenvolupar malalties com l’osteoporosi, desenvolupa l’agilitat i els reflexos i a més ajuda a prendre consciència del propi cos.

L’esport a més aporta beneficis psíquics i emocionals per al nen. En general, els nens amb un bon volum d’activitat física tenen una major capacitat de concentració, cosa que incrementa el seu rendiment escolar. A més, ajuda a combatre possibles crisis d’ansietat o de depressió. També cal destacar l’element socialitzador de l’esport, ja que els nens esportistes desenvolupen més la companyonia i menys la conducta agressiva.

Els experts aconsellen que la quantitat d’exercici estigui al voltant dels seixanta minuts diaris. És recomanable que l’esportista passi una revisió mèdica, com a mínim un cop l’any, per garantir que està en bona condició física.

És important tenir en compte les següents precaucions:

  • L’exercici comença de forma moderada per anar creixent en intensitat.
  • S’ha de tenir cura la hidratació abans, durant i després de l’exercici.
  • S’han d’excloure els esports que requereixin molta força física.
  • Qualsevol problema o dificultat física que aparegui s’ha de consultar el metge.

L’esport, però, està contraindicat per a nens que pateixin un retard en el creixement, alguna insuficiència renal o hepàtica, malalties metabòliques no controlades o hipertensió arterial. A més, els que pateixin obesitat hauran de tenir un pla d’entrenament específic.


 

 

Comentaris