EL DESENVOLUPAMENT "NORMAL" DEL PIT


La pubertat és un procés complex durant el qual es produeixen una sèrie de canvis físics amb els quals una nena petita desenvolupa el seu potencial reproductiu, desenvolupa els caràcters sexuals secundaris (mames, borrissol púbic, genitals externs…) i creix fins a aconseguir la talla adulta; un procés “normal” pel qual abans o després totes les dones han de passar. Aquest període sol acompanyar-se de canvis psicològics i emocionals als quals els pares soleu tenir fins i tot més por que als canvis físics.

El primer signe de pubertat en les nenes es correspon amb l'inici del desenvolupament mamari, la qual cosa normalment pasa entre els vuit i els tretze anys d'edat, encara que el més habitual és que sigui entre els deu anys i mig i els onze. En observar que una nena comença a desenvolupar el pit podríem afirmar que s'ha posat en marxa la “màquina” hormonal que donarà lloc als canvis als quals abans feia referència.

L'inici del desenvolupament mamari es nota com un “botó”, a vegades dolorós, o millor dit, amb un augment de sensibilitat. Aquest fet caldria diferenciar-lo del fals augment de pit que es veu amb freqüència en nenes amb sobrepès i obesitat, ja que en aquest cas el que dóna aparença de mama és teixit gras i no un augment real d'aquesta glàndula.

Després de l'inici del desenvolupament del pit apareixen de manera progressiva la resta de caràcters sexuals secundaris (com el borrissol en el pubis) i s'incrementa la velocitat de creixement. 



Comentaris