MITES I VERITATS RELACIONATS AMB EL CONSUM D´ALCOHOL I ALTRES DROGUES


A continuació detallem un seguit de mites i veritats sobre el consum d’alcohol i altres drogues per reflexionar, prevenir i prendre consciència dels motius que poden causar i motivar aquest consum:

Mite: L'alcohol i les altres drogues relaxen i alleugereixen l'estrès

Realitat: Inicialment el consum pot generar estats plaents, però després pot:

  • generar estrès i ansietat
  • alterar el son
  • generar problemes de salut
  • interferir amb les nostres relacions familiars
  • limitar la capacitat d'afrontar els problemes adequadament.

Mite: L’alcohol dona energia, activa i anima

Realitat: L'alcohol és un depressor del sistema nerviós i no és la solució per fer front a l’avorriment, l’apatia i el desànim provocat pel confinament, ja que després d'una breu sensació de plaer ens provocarà més descontrol en les emocions, fatiga i sentiments de tristesa.

Mite: Consumir em permet controlar millor la situació

Realitat: Al contrari, el consum d'alcohol o altres drogues limita la capacitat d'autocontrol, cosa que dificulta seguir les mesures exigents de confinament i augmenta la probabilitat de contagi.

Mite: Calma el dolor

Realitat: L'alcohol o la marihuana no són un recurs a utilitzar per calmar el dolor de malalties cròniques ja existents, perquè el seu consum pot tenir conseqüències greus per a la salut general, a més, l'efecte és molt a curt termini. Poden generar tolerància i addicció i el consum crònic augmenta la sensibilitat al dolor. S'ha d'evitar recórrer a medicació no prescrita o augmentar la dosi del que s'està prenent sense consultar els professionals.

Mite: La cervesa no és alcohol

Realitat: Una canya de cervesa té la mateixa quantitat d’alcohol que una copa de vi.

Mite: La cervesa treu la set millor que l’aigua

Realitat: La cervesa té un percentatge elevat d’aigua, però l’alcohol que conté interfereix amb la reducció d’una hormona (vasopresina), cosa que augmenta la secreció d’orina. Per tant, s’expulsa més líquid del que s’ingereix.

Mite: L’alcohol és un aliment

Realitat: L’alcohol augmenta la producció de greix i no alimenta. Durant el confinament s’aconsella seguir uns bons hàbits alimentaris, sobretot de consum de fruita i verdura.

Mite: Consumir facilita les relacions sexuals

Realitat: L'alcohol i altres drogues poden provocar desinhibició en un primer moment. Però, posteriorment interfereixen en la capacitat sexual i impedeixen una relació sexual plena. El consum d’alcohol i drogues durant el confinament pot induir a practicar cibersexe o sexting (enviament de missatges sexuals) impulsivament i exposar-se més que si no es consumeix.

Mite: Si no consumeixo cada dia, no tinc un problema

Realitat: El dany provocat pel consum es relaciona tant per la quantitat com per la intensitat. És més perjudicial beure grans quantitats concentrades en poc temps.

Mite: L’alcohol i altres drogues ajuden a dormir

Realitat: És possible que l'ansietat, la por i el canvi de rutina produïdes per la situació extraordinària del moment ens provoqui alteracions a l'hora de dormir. Recórrer a qualsevol substància alterarà la qualitat del      son.

Mite: El consum mata el virus

Realitat: Cap estudi científic no ha confirmat aquest rumor. El consum excessiu d’alcohol disminueix les capacitats de les defenses de l’organisme.

Mite: L’alcohol és bo per a la salut

Realitat: El consum produeix problemes físics que poden representar un risc si es pateix la COVID-19.

Mite: Durant el confinament no hi ha pressió social

Realitat: A través de les xarxes socials circulen molts missatges que conviden al consum.

Mite: Durant la crisi he d’augmentar la meva medicació psiquiàtrica

Realitat: És important seguir les pautes acordades amb el metge. En cas que sigui necessari, s’ha de contactar telefònicament amb ell.

Mite: El tabac no és una droga i calma l’ansietat

Realitat: El tabac és una droga estimulant i no calma l’ansietat sinó la síndrome d’abstinència produïda pel mateix consum.


 

Comentaris