DIFICULTATS PER A COINCILIAR LA SON

La majoria dels adolescents no dormen prou. Si creus que pots tenir un dèficit de son, hem de valorar què pot passar. Cada afecció relacionada amb el son es tracta d'una forma diferent, però hi ha ocasions en que canvis en l'estil de vida poden ajudar a resoldre-les.

Els adolescents amb dèficit de son no aconsegueixen concentrar-se, estudiar ni treballar de forma eficaç.

Les investigacions indiquen que els adolescents necessiten dormir aproximadament 9 hores cada nit. Els estudis també indiquen que molts adolescents tenen problemes per agafar el son de forma temprana. Això no es deu a que no es vulguin adormir, sinó al fet que els seus cervells funcionen amb horaris més tardans i encara no estan preparats per anar a dormir.

Durant l'adolescència, el ritme circadià del cos (una mena de rellotge biològic intern) es reajusta i indica a l'adolescent que s'adormi més tard a la nit i que es desperti més tard al matí. Aquest canvi en el ritme circadià sembla obeir al fet que els adolescents fabriquen l'hormona cerebral melatonina més tard que els adults i els nens.

De vegades, aquest retard en el cicle de son i vigília afecta el funcionament quotidià de la persona, el que es diu "síndrome de fase de la son endarrerida" o "síndrome del noctàmbul". Si un adolescent amb dèficit de son s'emporta el mòbil al llit per connectar-se fins a les tantes de la nit, la seva exposició a la llum també pot alterar el seu ritme circadià, resultant-li encara més difícil agafar el son.

La manca de son durant l'adolescència es pot deure a alguna de les següents afeccions: insomni (puntual o crònic), trastorn del moviment periòdic de les extremitats, síndrome de les cames inquietes, apnea obstructiva del son, reflux gastroesofàgic, narcolèpsia i somnambulisme. Comença a fer canvis en el teu estil de vida (com apagar el mòbil, el smartphone, l'ordinador abans de certa hora, reduir el consum de cafeïna i evitar els videojocs o les pel·lícules violentes a la nit), per afavorir uns bons hàbits de son.



Comentaris