PÍNDOLES ANTICONCEPTIVES.

Les pastilles anticonceptives estan formades per dos tipus d'hormones femenines anomenades estrògens i progestàgens. La seva funció és impedir que es produeixi l'ovulació de manera que la dona no es pot quedar embarassada.

La píndola actua de dues maneres:

1. Impedeix que l'ovari alliberi l'òvul madur.

2. Dificulta que els espermatozous de l'home entrin a l'úter espessant el flux vaginal, de manera que actua com una barrera natural pels espermatozous.

Per tant, la pastilla anticonceptiva ben emprada permet que no et quedis embarassada, però no preveu les infeccions de transmissió sexual.

Així que si no tens parella estable, tens diferents parelles sexuals o desconeixes si la teva parella té alguna malaltia de transmissió sexual, la millor opció que pots triar és la doble protecció, és a dir, que a més de prendre la píndola per evitar l'embaràs, cal que a les teves relacions empris també el preservatiu per evitar infeccions de transmissió sexual. 

Serveix per a:

  • Disminuir el dolor associat a la regla (s'anomena dismenorrea).
  • Regular la menstruació.
  • Reduir la síndrome de xoc tòxic.
  • Millorar l'acne hormonal.
  • Disminuir el risc d'anèmia per deficiència de ferro (perquè disminueix la intensitat de la regla).
  • Disminuir l'evolució de malalties com l'endometriosi i fibromiomes uterins.
  • Retardar l'aparició i l'evolució de l'osteoporosi

Abans de començar a prendre-la

Et recomanem:

  • Acudir a la visita d'un/a ginecòleg/a per a què valori i t'indiqui quina píndola anticonceptiva s'adapta millor a les teves necessitats.
  • Decideix a quina hora del dia l'has de prendre, ja que perquè sigui totalment eficaç és important prendre-la tots els dies aproximadament a la mateixa hora. Tria una hora en la qual duguis a terme alguna activitat, més o menys una hora concreta; per exemple: l'hora de sopar, de berenar...
  • Mira a quina part de l'envàs has de començar a prendre la primera pastilla i assegura't de l'ordre que has de seguir. 
  • Du a damunt una capsa extra de pastilles sense emprar.

Com es pren la primera vegada?

  1. Has d'esperar que comenci la regla.
  2. Has de seguir l'ordre indicat a la capsa i pensar cada dia a prendre-la, intentant que sigui aproximadament a la mateixa hora, per evitar oblits. 
  3. Quan l'envàs s'acabi (si és de 21 pastilles, 3 setmanes de tractament i 1 de descans) començarà la menstruació, que coincidirà amb uns dies de descans. Has d'iniciar el següent envàs el mateix dia de la setmana en què vares començar el primer cicle. Per exemple, si vares començar a prendre la pastilla en divendres també has de començar la segona capsa en divendres. 
  4. Si la capsa és de 28 pastilles (tot el mes de tractament i no hi ha descans) la menstruació arribarà en les darreres pastilles de la capsa, que estan diferenciades per un altre color, i no has de fer descans.

Preguntes més freqüents

Des de quin moment estic protegida?

Malgrat que a capsa t' indiqui que estàs protegida des del primer dia, el primer mes és convenient que complementis la píndola amb un altre mètode anticonceptiu, com el preservatiu, per tal de donar un marge de temps al teu cos perquè es vagi habituant. Des de la segona capsa ja pots emprar-la com a únic mètode anticonceptiu i estar tranquil·la.

Què he de fer si m'oblid de prendre-la?

Si han passat menys de 12 hores des de l' horari habitual en què normalment la prens, has de prendre el comprimit que has oblidat i seguir prenent la resta de píndoles de la mateixa forma i hora habitual. Contràriament, si han passat més de 12 hores des de l' hora en què l' hauries d' haver pres s' ha de prendre la píndola oblidada i continuar prenent la resta de comprimits de la mateixa forma i a l' hora habitual, però fins a començar la propera capsa s' ha de complementar emprant preservatiu si es mantenen relacions sexuals.

I si tenc diarrees o vòmits?

Si es presenten vòmits o diarrees després de les 4 hores següents a prendre la píndola, la protecció anticonceptiva pot quedar afectada. En aquests casos has de prendre una altra píndola de l' envàs d' una altra capsa extra i continuar la presa normalment. Si han passat més de 4 hores des de la presa no afectarà la protecció anticonceptiva.

Què faig si tenc sang entre dues regles?

En alguns casos se sagna molt lleugerament durant els primers mesos en què es pren la píndola. No t' has d' aturar de prendre-la. El fenomen sol ser de poca intensitat i desapareix tots sols. Si segueixes sagnant ho has de consultar amb l' especialista.

Què passa si no me ve la regla?

En algunes ocasions pot no presentar-se la sagnia menstrual durant la presa de la píndola. En aquests casos, si s' ha pres d' una manera correcta la possibilitat d' embaràs és mínima. Si la presa no ha estat correcta o si així i tot tens dubtes, t' has de fer una prova d' embaràs abans de començar la capsa següent.

Puc prendre algun medicament a més de la pastilla anticonceptiva?

Sempre has d' informar que prens la píndola anticonceptiva quan et receptin qualsevol medicament, ja que li pot restar efecte. Aquesta informació, únicament te la pot donar un/a professional de la salut.

Puc augmentar de pes prenent la pastilla anticonceptiva?

La píndola que prendràs conté una dosi molt baixa d' hormones i no produeix variacions significatives de pes (disminució o augment) .Sí que es pot produir en els tres primers mesos mentre l' organisme s' adapta a la nova situació hormonal i es corregeix amb una alimentació i un exercici adequats.

Què passa si soc fumadora?

La majoria de las persones saben que fumar és perillós, ja que augmenta significativament les possibilitats de desenvolupar un càncer i és un important factor de risc cardiovascular. Aquest risc augmenta en dones de 35 anys que fumen i prenen la píndola.Tant si prens la píndola com si no, el més recomanable és deixar de fumar.

Afecta al desig sexual?

El fet de prendre la pastilla anticonceptiva no té perquè afectar el teu desig sexual, tot i que algunes vegades pot tenir aquest efecte secundari.

Si es deixa d'utilitzar, quan es produeix el retorn de la fertilitat?

La pastilla és un mètode anticonceptiu reversible.Això significa que quan la dona deixa de prendre-la recupera la seva fertilitat.


 

Comentaris