CONSUM ABUSIU DE PSICOFÀRMACS

Determinats fàrmacs que actuen sobre l’activitat mental, com les benzodiazepines, es troben entre els medicament més consumits arreu del món. Actuen com a ansiolítics, per reduir l’ansietat, i hipnòtics, per induir el son. El seu ús s’està banalitzant, i s’està donant cada cop més en persones de menor edat. Els psicofàrmacs estan superant l’alcohol i el tabac com a substància addictiva d’inici entre els adolescents.

Les benzodiazepines (BZD) tenen un potencial addictiu important. El seu abús pot derivar en addicció i en efectes secundaris, com la debilitat muscular o l’alteració de la memòria. La seva retirada brusca pot produir síndrome de abstinència. De fet, l’Institut Català de la Salut (ICS) recomana als metges revisar la indicació d’aquest tipus de medicaments i evitar que el tractament es perllongui excessivament. Si realment cal fer-ho, s’hauria de rebaixar la dosi.
De vegades l’ansietat es pot convertir en problema quan esdevé recurrent i intensa, dificultant la vida quotidiana. Però l’ansietat en si és una emoció normal i necessària, No és agradable, però no es pot recórrer a l’ajuda farmacològica al mínim malestar. Vivim en una societat amb una baixa tolerància a la frustració que potencia el recurs al consum d’ansiolítics. Aprendre a gestionar millor les emocions surt més a compte.

Comentaris