EMBARÀS, ACTUALITAT.
Els embarassos adolescents que arriben a terme han caigut a la meitat en una dècada. El Departament de Salut va registrar l'any passat 263 parts de dones menors de 17 anys als hospitals de la xarxa pública i sis més en hospitals privats. El 2008 s'havien comptabilitzat, en conjunt, 535 parts en aquest col·lectiu. Segons un estudi de l’Agència de Salut Pública de Barcelona sobre la població de la ciutat, tres de cada quatre embarassos adolescents acaben en avortament. Salut adverteix que es tracta d'embarassos de risc amb repercussions físiques, psíquiques i familiars.
La desigualtat social i el risc de pobresa es mesuren a partir de paràmetres com la renda familiar o els estudis. Però també hi ha altres indicadors que disparen les alarmes dels equips de salut pública. Com els embarassos adolescents. A Catalunya, la taxa se situava el 2016 —últim any del qual es tenen xifres— en 6,8 per 1.000 dones. La tendència a la baixa es manté.
La taxa de fecunditat a Catalunya ha caigut a la meitat en tots els grups d'edat menors de 18. I, encara que tot Espanya segueix aquesta tendència, la taxa catalana està per sota. Segons l’Institut Nacional d’Estadística, la taxa de fecunditat en noies de 15 a 17 anys va caure a la meitat entre 2007 i 2017 a tot Espanya. A Catalunya també va seguir aquesta seqüència i es va situar el 2017 en 1,2 per 1.000 dones entre noies de 15 anys o menys; 2,4 entre adolescents de 16 anys i 4 en dones de 17 anys.
l´Agència de Salut Pública de Catalunya desplega un arsenal de programes i campanyes de prevenció per evitar els embarassos adolescetns. El Deparrtament ha posat el focus a reactivar un programa que estava de mal borràs: Salut i Escola, que consisteix a enviar a les escoles un inferme/a perquè atengui les consultes i preocupacions de salut física i mental dels adolescetns, mantenint un anonimat i confidencilitat absoluta. en el curs 2015-2016, es van atendre 21066 consultes dins del prgaman. El 23% eren temes vinculats a Salut mental, 21.7% sobre salut Alimentaria i una de cada cinc, sobre salut sexual. D´aquestes, l´1.2% eren sobre sospita d´embaràs.

Comentaris