MENSTRUACIÓ I ESPORT?

Fer esport durant la regla és bo perquè s'alliberen endorfines que ajuden a calmar el mal típic que pateixen més del 40% de les dones i adolescents i que és la causa principal de l'absentisme escolar. A continuació us deixem amb algunes de les afirmacions més comunes sobre la regla, on s'especifica les que són certes i les que no:

1. El cicle menstrual afecta al rendiment.

És cert: es pot veure afectat depenent de la quantitat de sagnat, ja que en presentar un flux abundant es poden veure alterats els nivells d'hemoglobina en sang, generant una disminució del transport d'oxigen necessari per tenir un major rendiment cardiovascular i muscular. La percepció del dolor sempre és personal, en general és un símptoma que perjudica al rendiment.

2. Quan es realitza esport només s'han d'utilitzar tampons.

Fals. Qualsevol producte de protecció i higiene íntima és apte per utilitzar en els dies del sagnat. Tanmateix, moltes dones esportistes utilitzen tampons perquè consideren l'opció més còmoda.

3. No es recomana fer exercici físic quan tens la regla.

Fals. Practicar esport no està prohibit, al contrari, és beneficiós per aquests dies del mes, ja que s'alliberen endorfines que ajuden a calmar els dolors típics associats al cicle menstrual. A més d'això, ajuden a disminuir l'estrès i l'ansietat.

4. Es poden practicar totes les modalitats d'esport durant la regla.

Es pot practicar qualsevol esport; això si, adaptant-lo a cada noia i a les seves circumstàncies. En alguns casos se segueixen programes d'entrenament, inclús s'adapten en funció de cada fase del cicle menstrual.

5. La pràctica de l'esport afecta negativament en el cicle hormonal.

En alguns casos on la pràctica esportiva és elevada, la pèrdua de massa grassa pot afectar a la producció d'estrògens, ja que el teixit adipós o gras n'és productor. Aquesta desregulació hormonal causa a vegades amenorrea, que és l'absència de menstruació. En casos extrems, la falta de secreció d'hormones a llarg termini pot conduir a osteopènia prematura i osteoporosi, entre altres alteracions.





Comentaris