VIOLÈNCIA SEXUAL


Què és la violència sexual?

Les violències sexuals són un tipus de violències masclistes i la seva característica principal és que utilitzen el sexe com a forma de control i dominació vers les dones. Parlem de violències en plural perquè la violència sexual pot prendre formes diverses: assetjament sexual, abusos, agressions sexuals...Aquest tipus de violència es pot exercir en àmbits diversos (a la parella, a la feina, a les xarxes socials, a la família, al carrer, als espais d’oci) i a qualsevol edat. La causa principal és el masclisme, que vulnera els drets de les dones a viure la seva sexualitat, els seus espais i la seva vida amb llibertat i autonomia.

Prevenció i detecció

Davant la magnitud que pren la violència sexual a la nostra societat, l’Institut Català de les Dones (ICD) ha iniciat una campanya de prevenció i detecció de les diferents formes de violència sexual. L’ICD ens facilita una sèrie de missatges recollits en dos documents en format pdf perquè ens puguin ajudar a identificar-la, alhora que ens proporcionen eines per actuar.
Un dels documents és adreçat als homes: Alt i clar: els homes rebutgen les violència sexuals, i un altre, a les dones: Les dones tenim dret a viure sense por. Aquests són alguns exemples dels missatges o explicacions que hi podeu trobar:

• La impulsivitat sexual masculina no és la causa de les violacions, sinó el fet que molts homes es creuen amb el dret de poder agredir, abusar, controlar la sexualitat i la vida de les dones.
• Adreçat a les dones, “Tu no t’ho has buscat, no has provocat res”, l’únic responsable d’una situació abusiva és l’agressor o assetjador.
• En les dones la vergonya i la culpa són sentiments associats a l’assetjament i les agressions sexuals, perquè es troben sotmeses a una mirada que les jutja constantment.

Comentaris