SÒCIOADDICIONS

N'hi ha de diverses menes i tenen relació amb activitats que, aïlladament, no són pas nocives, al contrari, fins i tot són necessàries o acceptades socialment, com ara treballar o col·laborar amb un col·lectiu. Això en dificulta la detecció. Per exemple, una persona addicta a la feina pot ser valorada com un treballador exemplar. Algunes de les sòcioaddiccions més freqüents són: 

Ludopatia: 
Incapacitat de vèncer l'impuls de jugar en un joc d'apostes, màquines escurabutxaques o similars que et pot endeutar, arruïnar la teva família o fer-te perdre la feina. 
Compra compulsiva: 
Quan comprar tota mena d'objectes, encara que no els hagis de menester, esdevé una obsessió que t'arriba a perjudicar greument la vida. 
Addicció al sexe. 
Si el sexe t'obsedeix i esdevé una activitat compulsiva, sense control i fins i tot perillosa per a la teva integritat, potser hi tens addicció. També hi ha addictes a la prostitució o a la pornografia. 
Addicció a Internet.
Preferir de conviure amb l'ordinador més que no pas amb la família, la parella o els amics és un símptoma clar d'addicció a Internet. També es pot ésser addicte als videojocs. 
Addicció a la feina.
Qui viu per treballar fins i tot durant el temps lliure i permet que aquesta dedicació compulsiva absorbeixi la vida personal, familiar i social és, probablement, un addicte a la feina. 
Addicció al telèfon. 
Incapacitat de resistir la temptació de trucar a línies de tarot, telèfons eròtics o mòbils, encara que això t'escuri la butxaca. També pots ésser addicte a l'ús del telèfon mòbil o a la televisió. 
Addicció afectiva. 
Quan t'obsedeixes per una persona amb una actitud que perjudica la teva vida i confons aquest sentiment amb l'amor tens addicció afectiva. També hi ha addictes als líders, als vidents, als terapeutes i a grups de manipulació psicològica, com ara les sectes.

Comentaris