MITES DROGUES: CÀNNABIS

El cànnabis té efectes terapèutics, per això és sa? NO

El fet que una substància tingui propietats terapèutiques vol dir que millora els símptomes d’alguna malaltia, no pas que consumir-la sigui sa per si sol. S’ha vist que alguns principis actius del cànnabis tenen efectes terapèutics que són indicats per a certes malalties. En aquest casos, s’aconsella que s’administri en forma de preparats (esprai) o en infusió, però no fumat, i que es faci amb la supervisió de professionals. Per això, el cànnabis per a ús terapèutic no té res a veure amb un consum lúdic i recreatiu.


Els porros enganxen? SÍ 

El consum de cànnabis genera dependència (addicció), tot i que hi ha moltes persones que fumen porros que no en desenvolupen. Algunes pistes per saber si s’hi està enganxat són: quan se’n fuma sol, per evadir-se dels problemes, al matí, quan s’està neguitós perquè no se’n té. També s’ha de tenir en compte que habitualment el porros es fan amb tabac, substància altament addictiva, i, per tant, a vegades el consum i la seva probabilitat de dependència augmenten.


Fumar porros és més sa que fumar tabac o beure alcohol? NO

És arriscat comparar la perillositat de les drogues sense tenir en compte la persona que les pren, el context de consum, la freqüència i la quantitat. En qualsevol cas, no són sans ni l’alcohol ni el tabac ni els porros. En el cas del cànnabis, a més, cal tenir en compte que:


  • El fum dels porros té components tòxics semblants als del tabac (tret de la nicotina). A més, els porros solen fumar-se barrejats amb tabac i sense filtre, amb la qual cosa el fum inhalat resulta més perjudicial.
  • A diferència de l’alcohol que, si més no, els joves solen consumir només els caps de setmana, sovint es tendeix a fumar porros cada dia, és a dir, a convertir-ho en un hàbit. 

Comentaris