BEGUDES ENERGÈTIQUES

És habitual veure a adolescents o joves prenent begudes energètiques. Encara que no sigui un producte específicament pensat per a ells, representen entre un 30 i un 50% dels seus consumidors. Tot i així, no està molt clar l'efecte que produeixen, i el que és més preocupant, no se sap com afecten el creixement que experimenten aquests joves.
PEDIATRICS ha realitzat una revisió bibliogràfica a través de PubMed i Google, trobant dades sorprenents, com que als Estats Units un 46% de les sobredosi de cafeïna afecten a menors de 19 anys.

La majoria dels components d’aquestes begudes no tenen beneficis terapèutics demostrats, tot i que en molts casos simplement no han estat estudiats en profunditat. Els ingredients que solen incloure aquests refrescs són: cafeïna, òbviament la més coneguda, guaranà, nou de cola, herba mate i cacau.
Estudis als Estats Units diuen que un 31% de adolescents entre 12 i 17 anys consumeix habitualment begudes energètiques. Les insuficients hores de son i el desig d’augmentar la seva energia són les causes principals d’aquest consum. L’alteració del son és la conseqüència coneguda, però a Alemanya s’ha demostrat que té efectes cardiovasculars i que pot provocar danys hepàtics, insuficiència renal, trastorns respiratoris, agitació, convulsions, trastorns psicòtics, hipertensió i insuficiència cardíaca.

Comentaris