MENJAR RÀPID
Cada vegada es fan menys
àpats a casa. Aproximadament el 23% de la població dina o sopa fora els
dies laborables, el percentatge es dobla els dies festius i es preveu
que augmenti, sobretot a les zones urbanes. Sovint l'opció és un
establiment de menjar ràpid o fast food, majoritàriament entre les persones joves d'entre quinze i vint-i-vuit, amb un nivell adquisitiu mig/baix.
L'alimentació
de menjar ràpid té mala reputació, tant des d'un vessant gastronòmic
com nutricional. Cal matisar aquest concepte perquè el menjar
ràpid engloba moltes opcions diferents i la seva influència dependrà de
la freqüència, la selecció i la complementació amb els altres àpats.
Recordeu:
El menjar ràpid sorgeix de
les noves necessitats socials i de la influència de les modes i val la
pena conèixer els avantatges i els inconvenients a l'hora
d'incorporar-lo en els costums alimentaris individuals.
El
menjar ràpid no significa necessàriament menjar escombraria. Una
selecció adequada i una freqüència correcta el poden una oferta
equilibrada.
El menjar ràpid mediterrani (entrepans, pizzes,
coques, pites, tapes...) per les seves característiques nutricionals és
més recomanable que l'anglosaxó, sempre que s'integri dins d’uns hàbits
alimentaris saludables. Cal adaptar les quantitats a les necessitats de
cadascú.
Les begudes que normalment acompanyen aquests
tipus d'àpats acostumen a enriquir considerablement el seu valor
energètic. L'aigua, o refrescos light, serien les opcions més
recomanables.
Les amanides serien un bon complement a
aquests tipus d'àpats per tal de millorar l'equilibri, ja que aquests
locals no acostumen a oferir fruita fresca com a opció de postres.
El menjar ràpid té deficiències nutritives que cal compensar amb la resta d'aliments.
El
menjar ràpid s'ha d'ingerir més a poc a poc, ja que a vegades el
principal inconvenient no són els aliments sinó la rapidesa amb la que
es menja.
Comentaris