EL MENJAR RÀPID


Cada vegada es fan menys àpats a casa. Aproximadament el 23% de la població dina o sopa fora els dies laborables, el percentatge es dobla els dies festius i es preveu que augmenti, sobretot a les zones urbanes. Sovint l'opció és un establiment de menjar ràpid o fast food, majoritàriament entre les persones joves d'entre quinze i vint-i-vuit, amb un nivell adquisitiu mig/baix.
L'alimentació de menjar ràpid té mala reputació, tant des d'un vessant gastronòmic com nutricional. Cal matisar aquest concepte perquè el menjar ràpid engloba moltes opcions diferents i la seva influència dependrà de la freqüència, la selecció i la complementació amb els altres àpats. 

Recordeu:
  • El menjar ràpid sorgeix de les noves necessitats socials i de la influència de les modes i val la pena conèixer els avantatges i els inconvenients a l'hora d'incorporar-lo en els costums alimentaris individuals;
  •  El menjar ràpid no significa necessàriament menjar escombraria. Una selecció adequada i una freqüència correcta el poden una oferta equilibrada;
  • El menjar ràpid mediterrani (entrepans, pizzes, coques, pites, tapes...) per les seves característiques nutricionals és més recomanable que l'anglosaxó, sempre que s'integri dins d’uns hàbits alimentaris saludables. Cal adaptar les quantitats a les necessitats de cadascú;
  • Les begudes que normalment acompanyen aquests tipus d'àpats acostumen a enriquir considerablement el seu valor energètic. L'aigua, o refrescos light, serien les opcions més recomanables.
  • Les amanides serien un bon complement a aquests tipus d'àpats per tal de millorar l'equilibri, ja que aquests locals no acostumen a oferir fruita fresca com a opció de postres.
  • El menjar ràpid té deficiències nutritives que cal compensar amb la resta d'aliments.
  • El menjar ràpid s'ha d'ingerir més a poc a poc, ja que a vegades el principal inconvenient no són els aliments sinó la rapidesa amb la que es menja.

Comentaris