CIGARRETES FETS A MÀ

El consum de tabac és la primera causa de pèrdua de salut i de mortalitat prematura evitable. És un dels factors de risc més importants de les principals malalties cardiovasculars i respiratòries cròniques, així com de nombrosos casos de càncer. A més, l’exposició involuntària de les persones no fumadores al fum ambiental del tabac incrementa el risc de càncer de pulmó en les persones no fumadores i d’altres malalties del sistema respiratori, sobretot en els infants.

La meitat de les persones fumadores moriran prematurament per causes relacionades amb el tabac, haurà perdut la meitat de la seva vida. S’estima que el 12 per cent de totes les defuncions mundials estan relacionades amb el tabac.

Els beneficis de deixar de fumar són ben clars; deu anys després de deixar el tabac, les persones exfumadores tenen la meitat de risc de morir per càncer de pulmó que  les persones que encara fumen, i el risc de morir per infart de miocardi torna al nivell basal als 15 anys de deixar de fumar. Deixar de fumar no és sempre fàcil, però cada cop hi ha més persones que han aconseguit abandonar completament  el tabac. En cas de dubte, és útil consultar un professional de la salut i seguir les seves recomanacions.

<iframe height="270" width="480" src="//www.gencat.cat/big/visormedia/iframe/index.html?type=default&idBig=7642132412012716&idNice=6bcc40212e8b4a30f8cb&subt=true" frameBorder="0" scrolling="no" allowfullscreen></iframe>

Comentaris