RACISME ALS CENTRES EDUCATIUS

El racisme és la desigualtat de tracte i de drets queresulta de la classificació de les persones en grups segons el colorde la pell i/o l’origen, i la generalització en alguns grups d’unescaracterístiques negatives que s’utilitzen per intentar legitimar lainferioritat.

El racisme es pot manifestar de forma directa o indirecta. El racisme directe és la desigualtat de drets i/o de tracte pel color dela pell o per l’origen personal o familiar. És el que passa en els casos d’insults, agressions físiques, conductes amenaçadores o intimida-tòries, comentaris despectius o excloents, burles, assetjaments,aïllament... i també en el no-reconeixement de drets, posem per casel dret de vot, per part de les lleis. 

El racisme indirecte suposa apli-car una norma o un requisit que condueixi indirectament a unasituació discriminatòria. Per exemple, la dificultat d’obtenir elspapers afavoreix indirectament l’explotació laboral. En els centres escolars, el racisme es pot manifestar de forma indirecta, per exemple, si infravalorem automàticament un determinat grup d’a-lumnat quant a les seves capacitats o a les seves expectatives defutur per raó de l’origen, i l’orientem directament a opcions aca-dèmiques o professionals de baix nivell; o també si suposem apriori que en cada individu es donaran aquelles característiquesnegatives que s’atribueixen als individus del seu origen. També,segons com s’enfoquen, les aules d’acollida poden esdevenir es-pais per apartar l’alumnat nouvingut de la resta del centre.

El racisme és un dels principals mecanismes d’exclusió social,ja que inferioritza determinats grups per intentar legitimar-ne l’exclusió.Combatre el racisme implica, en conseqüència, lluitar en general contra qualsevol forma d’exclusió.



Comentaris