EMOCIONS I COMUNICACIÓ

Hi ha experiències que et fan sentir molt i molt bé però, de vegades, en les relacions passen coses que no ens agraden: ens deixen, volem deixar a algú i no sabem com fer-ho. Ens diuen alguna cosa que ens fa mal, tenim expectatives sobre l’altra persona que no ens compleixen… Són coses que no només passen en les relacions sexo-afectives sinó també en les relacions d’amistat, familiars, etc. Som éssers emocionals i, per tant, les emocions i els sentiments tenen un gran paper en les nostres vides!

Com hem dit, En situacions similars a aquesta podem sentir moltes emocions: tristesa, decepció, frustració, ràbia, …  És important IDENTIFICAR L’EMOCIÓ que sentim perquè, sovint, les nostres conductes tenen molt a veure amb elles. Hi ha emocions que ens encanta sentir com pot ser l’alegria, però n’hi ha d’altres que no tant. Les que ens fan sentir bé les acostumen a exterioritzar i a explicar però, però de vegades altres, com la tristesa, la ira o la por, les intentem amargar. Experimentar totes les emocions, ens serveixen per APRENDRE i ens ajuda a connectar les nostres vivències amb els nostres sentiments. Fer aquesta connexió és molt important ja que comprendre allò que ens passa i poder expressar-ho ens ajudarà molt en les nostres relacions personals.

I com podem donar sortida a les emocions?
  • Estil passiu. Bàsicament es tracta de callar i no dir el que pensem sobre la situació. Al principi pot semblar que aquesta actitud serveix per evitar conflictes però a la llarga en pot generar molts més.
  • Estil agressiu. En un inici aquest estil ens ajuda a alliberar la tensió i la ràbia, però ens impedeix alliberar altres emocions que segurament necessitem expressar d’una altra forma.
  • Estil assertiu. seria quan ens comuniquem tenint en compte el que nosaltres sentim i pensem i també allò que sent i pensa l’altra persona.
L’assertivitat en la comunicació ajuda a que les relacions funcionin millor i siguin més sanes. És important saber que l’assertivitat s’aprèn i ens serveix per tots els àmbits de la nostra vida!

Comentaris