INFECCIONS DE TRANSMISSIÓ SEXUAL


Les infeccions de transmissió sexual són infeccions que es poden transmetre d'una persona a una altra per contacte físic durant les relacions sexuals. Es coneixen també amb els noms de malalties de transmissió sexual o malalties venèries. Poden ser causades per virus, bacteris o paràsits.
Afecten, sobretot, els òrgans genitals, però també es localitzen en altres llocs, en particular a l'anus i a la boca. En alguns casos la infecció es generalitza quan envaeix el sistema sanguini i el limfàtic i, per tant, pot afectar diferents òrgans.
Les infeccions de transmissió sexual són molt àmplies i les seves manifestacions clíniques són variades. Així, per exemple, algunes poden produir lesions o úlceres a la pell o a les mucoses; altres poden provocar secrecions (del penis, la uretra, la vagina o el recte) i n'hi ha que poden afectar l'estat general de la persona. Però aquestes infeccions en molts casos no donen cap tipus de manifestació clínica i són asimptomàtiques, amb la qual cosa passen desapercebudes per a la persona que les pateix.
Hi ha infeccions de transmissió sexual que es curen fàcilment i altres són incurables. Algunes poden originar malalties cròniques i, fins i tot, poden comportar la mort.
D'altres poden ser causa d'esterilitat (tant en l'home com en la dona), de complicacions en l'embaràs (avortament, embaràs ectòpic, part prematur) o d'algunes formes de càncer genital o anal. També hi ha infeccions que poden ser transmeses de mare a fill durant l'embaràs o el part i provocar malformacions o, fins i tot, la mort del nadó.
Per a algunes infeccions la transmissió sexual no és l'única via de contagi ni la més rellevant.

Comentaris