GROOMING


Què és? Pot ser que siguis víctima i no ho sàpigues? En aquest sentit, la policia catalana ha iniciat una campanya a través de les xarxes socials per advertir dels "ings" més perillosos. El grooming són els moviments i accions que fa un adult per guanyar-se la confiança i establir una relació emocional amb un menor amb una intencionalitat clarament sexual. Tal com detallen els Mossos, "qui duu a terme aquestes pràctiques persegueix obtenir imatges sexuals o pornogràfiques del menor. Aleshores, l’adult l'amenaça de fer-les públiques, i això es tradueix en xantatge". 

Tot seguit, un recull de consells difosos pels Mossos d'Esquadra per, en cas de ser menor, poder evitar situacions d'aquest tipus o, en cas de trobar-s'hi, saber com actuar.

Com ho puc prevenir quan m'obri un perfil en una xarxa social?

1. Si et dones d’alta en algun lloc recorda que cal que comptis amb l’autorització dels teus pares i que tinguis l’edat mínima requerida.

2. Tingues una adreça de correu electrònic específica per utilitzar-la només amb les xarxes socials.

3. El teu perfil com a menor d’edat ha de ser sempre privat. És molt important.

4. Utilitza un àlies (però pensa’l bé perquè no cridi l'atenció de forma equivocada).

5. Mantén en secret la teva informació personal en el teu perfil o xat en línia (nom –utilitza un àlies-, adreça, número de telèfon, número de mòbil, adreça de correu electrònic privat, fotografia, l’escola o institut on estudiïs), encara que te la demanin.

6. Recorda consultar i configurar bé els ajustaments i la privacitat per estar més protegit.

7. Valora com veuen el perfil els altres usuaris? Qui pot trobar-vos en aquesta xarxa social o contactar amb tu? Com controles la difusió del que publiques?

8. Llegeix les condicions d'ús o els permisos de les aplicacions abans de descarregar-les per conèixer les dades personals a les quals poden tenir accés les diferents apps.


Comentaris