TINC UNA AMIC/GA AMB ANORÈXIA, QUÈ PUC FER?


Els amics teniu un paper molt important a l'hora de donar-li suport i recolzament a una persona afectada per un trastorn de la conducta alimentària, però malauradament, no podeu curar-la, això és tasca dels professionals que li fan el tractament. A continuació us facilitem algunes pautes que poden orientar-vos sobre com actuar amb la persona afectada:

Què s'ha de fer?

  • Escoltar la persona i mostrar-se comprensiu amb la seva situació. Encara que et pugui semblar que no és gaire, saber escoltar a la persona és una gran ajuda per a ella.
  • Animar la persona a que demani ajuda professional. Això és fonamental perquè una persona es pot recuperar d'un trastorn de la conducta alimentària sempre i quan faci tractament amb professionals especialitzats. Per la forma en com es desenvolupen aquests trastorns és habitual que la persona no accedeixi a rebre tractament. Si us trobeu en aquesta situació insistiu en la necessitat de que rebi ajuda professional.
  • Si tot i insistir en la necessitat de que rebi tractament la persona continua negant-se el millor que podeu fer és dir-li que us veieu en l'obligació de parlar amb els seus familiars, especialment si la persona afectada és menor d'edat, per a que busquin ajuda professional. Segurament la família també haurà identificat les senyals d'alerta, però sempre és convenient que rebi informació de part dels amics de l'afectat/da. Donant aquest pas és molt probable que la persona es molesti amb vosaltres, però més endavant ho entendrà i ho us agrairà sincerament.
  • Si teniu la sospita de que parla amb "amics/gues" per Internet amb els que parla sobre aprimar, dissimular davant dels pares, etc. és molt important que li demostreu que vosaltres sí sou amics de veritat perquè el que voleu no és que aprimi, sinó que el que voleu és que tingui salut i benestar. També és necessari que els seus pares se n'assabentin d'aquestes "amistats" virtuals per tal de que les puguin allunyar.

Què NO s'ha de fer?

  • Amagar la malaltia. És molt probable que la persona afectada us expliqui, perquè confia en vosaltres, el que li està passant i, a més, us demani que no li expliqueu a ningú, especialment als seus pares i familiars. Si accedim a aquesta petició estarem, en realitat, afavorint la malaltia


Comentaris