AFECTEN LES NOVES TECNOLOGIES A LA SALUT DELS ADOLESCENTS?


Entre un 15% i un 20% dels joves i adolescents catalans tenen problemes d´addicció relacionats amb les noves tecnologies, més del doble de la incidència d´aquesta dependècia en la població en general. El principal perfil de risc es situa entre els 12 i els 18 anys. L´addicció a videojocs en línia és una de les més fortes entre els joves i el principal problema és no admetre-ho.

Els joves afectats s´estan més de 20 hores setmanals davant de l´ordinador, i en algun cas extrempoden arribar a superar les 80. les pantalles es converteixen en l´activitat més important de les seves vides i esdevenen una interferència en el dia a dia amb una dinàmica familiar conflictiva, un augment del fracàs escolar i una progressiva desconnexió de l´entorn.

Susana Jiménez, cap de la Unitat de Joc Patològic de l´Hospital de Bellvitge, repassa el conjunt de símptomes que fan evident que un jove ha perdut el control d´una afició que s´ha convertit en addicció. Deixar de banda altres activitats lúdiques, perdre el contacte amb els amics fora de la xarxa, abandonar la pràctica de l´esport si se´n feia o deixar de compartir moments com els àpats amb la familia.

El principal problema què es troben els afectats són poc conscients de tenir un trastorn. Això complica el pronòstic i´el tractament ja que hi arriben forçats i sense motivació per modificar la seva conducta. Per parlar de rehabilitació el primer pas és que el pacient ho vulgui i que la família hi col·labori negociant límits, millorant la motivació i compartint les estones davant l´ordinador.
L´esperança és que la resposta al tractament és força bona i més d´un 80% dels addictes se´n surten.

Comentaris