EMBARÀS. QUAN ES POT PRODUIR?

Des del moment que apareixen les primeres regles, el cos de la noia està preparat per a la reproducció. Els òvuls que es troben als ovaris comencen a madurar i poden ser fecundats per un espermatozou donant lloc a l’embaràs. Per tant, si es tenen relacions sexuals amb penetració serà important decidir quin mètode anticonceptiu es vol utilitzar per tal d’evitar el risc d’embaràs i/o d’infeccions.
Durant el cicle menstrual hi ha uns dies on la probabilitat de quedar-se embarassada és més alta. Aquests dies, que s'anomenen fèrtils, coincideixen amb l’ovulació (quan l’òvul madur es desprèn de l’ovari), aproximadament entre 14 i 16 dies abans de la regla. Si l’òvul és fecundat per un espermatozou, es produeix l’embaràs.
De tota manera, no hi ha cap dia "segur" en el cicle, sempre hem de fer servir un mètode anticonceptiu fiable si volem evitar un embaràs. Això és degut a que el cicle menstrual pot variar per situacions diverses: canvis d'estat d'ànim, estrès, disgustos, viatges, canvis importants en la dieta, exercici intens, etc., que poden fer que la regla s'avanci o es retardi i, per tant, també variarà el dia de l'ovulació. També és freqüent que els primers cicles siguin irregulars, i serà difícil saber quan es produirà l'ovulació.
Els mètodes anticonceptius ens permeten gaudir de la sexualitat sense riscos, però si has tingut relacions sexuals i per algun motiu penses que pot haver-hi risc d’embaràs, val la pena que ho consultis. Recorda que, si no han passat 5 dies des de la relació de risc, pots prendre l’anticoncepció d’urgència per evitar l’embaràs.

Comentaris