TATUATGES I PIRCINGS 

Un tatuatge és una marca permanent feta a la pell mitjançant la inserció de tinta o pigments sota la epidermis. 
Tot i que existeixen diferents tècniques per a eliminar els tatuatges, aquestes representen uns processos dolorosos i cars, i normalment deixen cicatrius. Abans de fer-te un tatuatge, reflexiona-ho i pensa que és per a tota la vida i que també tens l'opció de fer-te'n un de temporal o solar. 

Un pírcing representa una perforació de la pell per a col·locar-hi una arracada.Aquesta peça ha de ser d'acer inoxidable, d'or de 14-18 quirats o de titani i ha d'estar esterilitzada. 
Es pot realitzar en diferents zones del cos (melic, orelles, celles, llavis, llengua, mugrons, genitals...) i cadascuna comporta un procediment, uns riscos i una cura diferenciats.

Si has decidit fer-te un tatuatge o posar-te un pírcing has de ser conscient de les complicacions i contraindicacions que hi pot haver i has de tenir en compte que és essencial posar-te en mans d'un/a bon/a tatuador/a o perforador/a professional que estigui degudament acreditat/da (que tingui el diploma higienicosanitari) i que compleixi les mesures higièniques bàsiques i la normativa estatal vigent.
Un cop presa la decisió és aconsellable que la consultis amb un/a metge/ssa que t'informi dels possibles problemes de salut que pot produir (per exemple, hi ha persones que presenten contraindicacions que poden afectar la cicatrització). Has de saber que si el tatuatge o el pírcing no es realitza correctament i no se segueixen les mesures profilàctiques hi ha un alt risc de contagi d'infeccions de la pell, hepatitis B i C, SIDA, tètan, tuberculosi, queloides (cicatriu protuberant) o al·lèrgies.
Abans de fer-te un tatuatge o un pírcing, hauràs de signar un document de consentiment que inclou la pràctica a realitzar, els riscos sanitaris i complicacions, les cures necessàries per a la cicatrització, les condicions de reversibilitat de la pràctica, les indicacions i contraindicacions d'aquesta i les característiques dels productes i materials a implantar o a utilitzar en la pràctica escollida. Si tens menys de 16 anys, a més d'aquest consentiment, hauràs d'aportar un certificat de maduresa signat pels pares o tutors legals.Després de fer-te el tatuatge o el pírcing t'has d'informar bé sobre quines mesures de cura, desinfecció i neteja hauràs de seguir fins que cicatritzi totalment la ferida i seguir-les meticulosament.

Comentaris