PROGRAMA FITJOVE

El programa vol promoure l’exercici físic entre adolescents de 4t d’ESO. Les experiències pilot començaran aquest mateix curs acadèmic.
El secretari general de l’Esport, Ivan Tibau, i el subdirector general de Drogodependències de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, Joan Colom, han presentat avui a l’Ajuntament de Terrassa el programa "Fitjove". Els han acompanyat el primer tinent d’Alcalde i regidor d’Esports de Terrassa, Alfredo Vega; la directora de la Fundació EsportSalus, Mariona Corbella; i la regidora de Salut del municipi, Josefina Soler. 
L’Agència de Salut Pública de Catalunya i el Consell Català de l’Esport volen implantar el programa "Fitjove" com a experiència pilot durant el present curs 2013-14 a quatre municipis de les comarques de Barcelona: Badalona, l’Hospitalet de Llobregat, Gavà i Terrassa. 
 
Joan Colom ha explicat que es tracta d’un programa de promoció de l’exercici físic adreçat a adolescents de 4t d’ESO (15 i 16 anys) de centres d’ensenyament adherits al Pla Català d’Esport a l’Escola (PCEE) i que es farà en instal·lacions d’alguns barris de zones de risc, com a estratègia de prevenció del consum de drogues. No obstant això, no es descarta la participació d’altres joves de 16 a 18 anys de la zona que s’hi vulguin apuntar. A Terrassa, la iniciativa comptarà amb la participació de quatre instituts: Blanxart, Món Perdut, Nicolau Copèrnic i Terrassa, mentre que les activitats esportives es faran al Club Natació Terrassa. 
L’objectiu és crear una oferta atractiva d’exercici físic, bàsicament condicionament físic o "fitness", com a opció saludable d’ocupació del temps d’oci per adolescents que poden tenir més dificultats per accedir-hi i, per tant, poden estar exposats a factors de risc d’exclusió social. En paral·lel, es vol acompanyar els nois i noies en el pas de l’esport escolar a l’esport comunitari i fomentar la participació dels que no practiquen esport escolar amb regularitat. 
 
Ivan Tibau ha afirmat que amb "Fitjove", la Generalitat s’adreça a una "població adolescent vulnerable" que gràcies a l’activitat física i l’esport poden "conèixer i viure un estil de vida saludable, que minimitzi els riscos de la inactivitat, de l’ociositat i de la probabilitat d’un consum de productes tòxics". "Tot això en base a la bondat dels valors de l’esport com la cultura de l’esforç i el treball en equip, el compromís, i la motivació", ha afegit el secretari general de l’Esport. 
 
Tal com ha explicat Mariona Corbella, el projecte consta d’una primera fase escolar en horari lectiu, que es desenvoluparà abans de Setmana Santa, en què l’alumnat farà una sortida didàctica al centre esportiu municipal del barri per conèixer una instal·lació esportiva de fitness (activitats, espais, maquinari, etc.), seguida d’una segona fase en la qual els joves que ho vulguin faran dues tardes a la setmana d’activitats dirigides dins del centre esportiu –becades per la Generalitat– i una sortida al mes opcional d’esport urbà. Al mateix temps, es durà a terme la formació dels tècnics esportius i dels professors d’educació física implicats en el programa.
 
 A l’acte també hi han assistit els responsables del Club Natació Terrassa, el president del Consell Esportiu del Vallès Occidental Terrassa, el president de la Fundació Esportsalus, tècnics municipals de salut i d’esports, la cap de l’Àrea d’Esport Escolar del Consell Català de l’Esport, la comissionada del Departament d’Ensenyament per al Pla Català d’Esport a l’Escola de la zona i representants dels centres educatius que participaran en el programa.
 

Comentaris